Av tiden flätar jag en plats – Knutte Wester

Den 10 oktober 2018 invigdes det skulpturala verket Av tiden flätar jag en plats av Knutte Wester. Verket som är placerat i Kapsylparken i Halmstad föreställer en barngestalt och en kupolliknande koja. Samtidigt öppnade vi en utställning med samma namn på Halmstads konsthall där Halmstadbor och besökare kan ta del av en fördjupning i Knutte Westers konstnärskap. Utställningen, och Westers konstnärskap, rör sig kring berättelser om utanförskap och väntan på förflyttning. Det är berättelser om att inte få vara med, om tid och om skapandet av en plats att kalla sin. Ett återkommande tema är människan, hens liv och situation samt vikten av att lämna spår; vad finns kvar när en person lämnar en plats, oavsett om det är frivilligt eller ofrivilligt? Under arbetet formulerade Wester en text om verket Av tiden flätar jag en plats. En berättelse som är en stor del av det konstverk som nu får stanna kvar i Halmstad.

Hösten 2012 hamnade jag av en slump på en plats i Sverige där papperslösa flyktingar gömmer sig. Närmare bestämt 34 vuxna och 17 barn. Ordet “hamnade” är kanske inte rätt, någon hade bjudit dit mig och med mig i bilen hade jag gips, avgjutningsmaterial och verktyg. Vi byggde upp en ateljé i vardagsrummet. Vi skapade tillsammans, och skapandet blev ett skydd i sig. Vårt gemensamma skapande blev till en slags inre tillflyktsort. Tillsammans gjorde vi bland annat en gipsavgjutning av en del av ett barn som då var 8 år. Idén var att vi skulle göra en liten gestalt som skulle höra till den skulptur-koja som vi börjat arbeta på, men avgjutningen blev bara delvis lyckad och vi fortsatte inte med den. Resterna från den första avgjutningen har stått kvar i min ateljé; en påbörjad skulptur av ett statslöst anonymt barn som bygger en koja.

Av-tiden-flätar-jag-en-plats-(1-av-1)

Bild från Knutte Westers ateljé under arbetet med Av tiden flätar jag en plats

Våren 2012 började jag med filmprojektet Horungen och lade det jag arbetade med åt sidan. Den filmen handlar om min farmors uppväxt som “horunge” på olika fattighus och härbärgen i början av förra århundradet. När filmprojektet Horungen närmade sig sitt slut i början av 2016 så återvände jag till skulpterandet. Jag återvände också ännu en gång till den plats där de papperslösa gömmer sig, den hemliga plats där vi gjort den där avgjutningen flera år tidigare. Det visade sig att det barn som varit med och gjort den där misslyckade avgjutningen fortfarande bodde kvar där, gömd på samma plats. Den tillfälliga väntan på den tillfälliga platsen i det tillfälliga skyddet i det tillfälliga landet hade då varat i fem år. Åren hade gett verket nya lager. Tiden hade gett avgjutningen en tyngd, men det omöjliggjorde samtidigt att vi kunde fortsätta med fler avgjutningar tillsammans med just det barnet, hen hade ju växt 15cm. På den hemliga platsen fanns ett annat gömt barn som nyss kommit dit för att söka skydd. Tillsammans gjorde vi en ny avgjutning av detta andra barn som befinner sig på samma plats och i samma situation som det barn vi gjorde en avgjutning av fem år tidigare. Det gav mig plötsligt två dokumentära avgjutningar av två olika 8-åriga barn; två avgjutningar som på något sätt delar en och samma berättelse fast de skiljer fem år mellan dem.

När detta just hänt så blev jag bjuden till Halmstad. Någon frågade vad jag arbetade med och jag berättade om de olika avgjutningarna som inte passade ihop. Den dialogen blev starten för arbetet med det skissuppdrag som sedan ledde fram till verket Av tiden flätar jag en plats.

Verkets berättelse tar sin utgångspunkt i berättelsen om avgjutningarna och kanske mellan raderna också något om de mekanismer som utesluter och förskjuter. När jag lyckades sammanfoga de olika avgjutningarna var det också som att de lämnade sitt dokumentära ursprung och blev till en metafor, en bild. Om skapandet av en plats att kalla sin.

/Knutte Wester

IMG_4950

Av tiden flätar jag en plats, Knutte Wester, 2018

Utställningen Av tiden flätar jag en plats pågår 10 oktober – 4 december på Halmstads konsthall

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s