Nytt år och förhoppningsvis nya tankevurpor!

Nya utställningar, utmanande konstverk och konstnärer får mig att tänka om och se saker med nya ögon. För mig är det ett sätt att reflektera över livet.

Just nu är det affischkonst, filmer, grafiska blad, collage, oljemåleri och allt vad man kan tänka sig av konstnärligt uttryck som öppnar för nya tankar om samhälle, kultur och individens skyldighet. Och kollektivets ansvar! I morgon öppnar vi nämligen utställningen Oenighet ger styrka- Bauhaus Situationiste 1960-1975. En skandinavisk falang med avstamp i den internationella situationiströrelsen. Det handlar om intellekt, politik, konst. Men även lek och revolt!

Yoshio Nakajima, Avantgarde Folkfest, 1970

Yoshio Nakajima, Avantgarde Folkfest, 1970

 

Framför oss har vi ett valår, ett år då många politiska riktningar och sakfrågor kommer lyftas och dryftas. Utifrån det har vi även valt att låta konsten vara ett verktyg för angelägna frågor under året. På konsthallen visas Viktor Marx konst som ofta ifrågasätter vem som äger vårt offentliga rum, Knutte Wester som i sina skulpturer och filmer skildrar de utsatta i samhället och Julia Westerberg som lyfter HBTQ-personers vardag.

I samband med Knutte Westers utställning på Halmstads konsthall i höst inviger vi även ett permanent konstverk av konstnären. Exakt var och när får vi lov att återkomma till!

Som sagt, vi kommer ta in de globala frågorna i vårt gemensamma rum under valåret 2018. Möta konstnärer med rötter i Halmstad, i Halland och övriga Sverige. Tre hallänningar kommer att finnas på plats på Halmstads konsthall under sommaren – Carina Fogde från Varberg, Anna Ulin från Falkenberg och Eva Waller, Halmstad. Tre konstnärer som alla låter färgen bära deras berättelser, men i vitt skilda, mycket personliga uttryck.

Mjellby konstmuseum visar i höst Guerrilla Girls viktiga arbete för större jämlikhet inom konstvärlden och inte nog med det, Guerrillorna kommer hit! Läs mer på vår hemsida och planera in ett besök.

Som ni ser, vi har ett år framför oss med många, långa diskussioner och besökare som fascineras och förundras. Vi kommer uppröras av och förälska oss i nya konstverk och förhoppningsvis få små lågmälda samtal med konstnärer vi inte tidigare mött. Just nu, ett dygn innan vi öppnar en ny utställning, så längtar jag efter dessa tankevurpor som konsten utsätter mig för. Hoppas ni gör det samma!

 

Annelie Tuveros

Enhetschef konst, Halmstads kommun.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s