Min konst, det offentliga rummet och allmänningen

 

 

I samband med invigningen av Victor Marx utställning Konstkurage på Halmstads konsthall skriver han nedan om sin konst och konstnärskap.

IMG_4447

Vernissage på Halmstads konsthall

Offentligt rum består huvudsakligen av stadens gator, torg och parker. Men till begreppet hör även ytor som allmänheten har tillgång till och ofta frekventerar. Lokaler som kaféer, restauranger och lyckligtvis pubar, där jag ibland dricker en pilsner, är inkluderade.

På något vis får även galleriorna vara med, dessa monster som äter torg. De befinner sig i ena änden av en skala från odemokratiska miljöer till demokratiska. Nu finns där inget torg mer och den som brukade korsa det kvällstid får gå runt ett enormt schabrak för att komma hem, genom sina öppettider bestämmer den när vi är välkomna. Snillrika experter och forskare har i detalj studerat människors psykologi och skapat platser som tränger in bakom medvetandet hos besökare och får dem att konsumera varor vi inte viste att vi behövde. Utöver samhällets lagar finns här extra ordningsregler som ytterligare begränsar friheten och här finns egna arméer av gorillor för att upprätthålla dem. De som vill manifestera får välja ett annat torg och löst folk får drälla runt på annan ort. Besökarnas makt är klädd i konsumentens patetiska uniform.

I mitten av skalan befinner sig de offentliga rum som allmännyttan äger. Marginaliserade grupper har inte lika stor rätt till dessa ytor som andra. Papperslösa grips om de flanerar här. Tunnelbanespärrar gör sina tafatta försök att stänga ute de fattigaste. Parkbänkar designade för att vara omöjliga att ligga på avvisar de som sover på gatan. Vakter och konstaplar jagar ”ölisar” som slagit sig ned där de syns för väl. Men de flesta är välkomna hit. På pappret innehar de rätten att påverka denna miljö. Men märk väl att den som är dum nog att försöka möter ogenomtränglig byråkrati och allt visionärt vissnar och dör. I bästa fall blev idén en tumme. Oavsett så är det i dessa miljöer jag lever mitt liv, när jag inte är inlåst i min stylade borg till hem. I dessa offentliga rum har vi trotts allt stora friheter i jämförelse med många andra liknande rum i världen. Vi får tacka aktivister som banat vägen hit! Framförallt de i andra delar av världen som skrämde våra mäktiga män till medgörlighet på den tiden då det begav sig.

IMG_4456

Vernissage av Victor Marx utställning Konstkurage på Halmstads konsthall

Men jag drömmer om den andra sidan av skalan, där var och en kan vara medskapande. Min konst tar sig dessa friheter. Konsten låtsas som att det offentliga rummet redan nu är en allmänning. Allmänningen är en vacker plats där vi hittat andra former för delaktighet. Där avståndet mellan drömmen, inspirationen och utförandet är kort. Jag tror på ett samhälle där människor skulle få leka offentligt och inte behöver göra det i skydd av natten.

Men frihet jag tar mig kräver ansvar och jag bryter bara de lagar jag tycker är överflödiga, de som inte skadar någon som inte förtjänar det. Utöver detta håller min konst hög kvalitet ska ni veta. Jag ställer inte ut halvfärdig lump på gatan till förtret för andra. Allt jag gör uppskattas givetvis inte av alla men vem säger att alla måste gilla allt? Kritikerna ser i alla fall att jag lagt min skäl i tilltaget och borde glädjas åt detta. Och vill de ha någonting annat så får de väl gå ut själva och skapa någonting mer i sin egen smak. Tillsammans kanske vi kan skapa en intressant livsmiljö som passar alla perfekt någonstans. Istället för ett offentligt rum som passar alla halvdant överallt. Åtminstone kan vi alla promenera på stadens gator och känna oss som delaktiga och då blir staden kanske allas vårat hem på riktigt. Då rämnar kanske hemmets borg!

/Victor Marx

Advertisements
Image | This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s