Vilken konstupplevelse tar du med dig från året?

Jag har en fusklapp. Ett A4-papper fyllt med olika färgfält som alla representerar utställningar, konstinköp och andra viktiga konsthändelser som vi tio medarbetare på Enhet konst jobbar med under ett år. Där finns rivningsdatum, ändrade invigningsdagar, förseningar i produktioner, skifte av innehåll och åtskilliga andra spår av den flexibilitet som vardagen med konstarbete innebär. Jag tror att vi alla tycker att det gör arbetet unikt, roligt och ibland pressat. Många har förväntningar, flertalet gillar konsten och några, ytterst få, beklagar den.

I år har vi fyllt nya Kulturskolan med konst, något som berörde många och berömdes av både besökare och personal! Naturkunskap och konst möttes på ett mycket fint sätt i Minna Svenssons konstverk Solsystemet som en del i den nya temalekplatsen Fysikplats i Oskarström. Sport och konst knöts ihop sent i höst genom syskonen Hallbergs gestaltningsuppdrag på Örjansvall. Nio halmstadbaserade konstnärer fick under sammanlagt nio veckor möjlighet att visa sin konst på Halmstads konsthall. Där skedde möten över generationer, tekniker och uttryck! Även Frispel förlade sin verksamhet under höstlovet till konsthallen och genom olika workshop undersökte vad medborgare i Halmstad tycker och tänker om staden och dess utformning.

Vi som jobbar i enheten har ju en förkärlek för det som händer i ytterkanterna, där vi letar efter det osedda. Så med stor entusiasm tog vi på oss att visa svensk skulpturhistoria under 100 år och därmed även utskrivning av den samma under 1960-talet till förmån för installationer och objekt. Vi sökte efter intressanta uttryck på sociala medier och fann bloggaren och halmstadbon Linda Lomelino som drabbade oss och många därtill med sina oerhört vackert fotograferade bakverk. En av vår tids största konstformer är kanske tatueringar – något som vi fick ta del av i somras. I utställningen fanns olika konstnärliga uttryck representerade och även en historisk sektion. Allt avslutades genom taggning med publik!

Ett händelserikt år kan man tycka, men egentligen är det bara ett litet urval av allt som hinner ske under ett år, och snart är vi på väg in i ett nytt och lika många konsthändelser till….så vilken konstupplevelse tar du med dig från 2017? Jag väljer nog trots allt Nina Hemmingssons serieteckningar och speciellt den här:

NIna

 

Annelie Tuveros

Enhetschef Konst, Kulturförvaltningen, Halmstad

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Vilken konstupplevelse tar du med dig från året?

 1. Lena Engström says:

  Underbar bild och trevligt brev. En skön jul önskar Lena.

  Lena Engström
  Kulturstrateg
  0706-99 98 21

  Halmstads kommun
  Upplevelser och konst, kulturförvaltningen
  Besöksadress: Kungsgatan 25
  Postadress: Box 316, 301 08 Halmstad
  http://www.halmstad.se

  http://www.facebook.com/halmstadskommun
  http://www.instagram.com/halmstadskommun

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s