Gudar, troll och andra väsen

Förra veckan hade Halmstads kommuns skolor sportlov. Sport innebär rörelse och sådan finns också i konsten. I konsten handlar det ofta om sådant som står stilla och hur saker är placerade i sin komposition inom en given yta.

I samarbete med biblioteken uppsökte Mjellby konstmuseum fyra olika bibliotek i kommunen: Stadsbiblioteket, Vallås bibliotek, Harplinge bibliotek och Söndrums bibliotek. Satsningen på ett mobilt pedagogiskt tillvägagångssätt kallar vi Frispel.

Jag som anställd konstnär och pedagog kommer med material och en pedagogisk ambition till olika platser. Eventet under förra veckan hette ”Teckna troll, jättar och andra mystiska väsen”.

Det handlar för mig om att se varje deltagare, att inte missa de som är mer tysta och försiktiga. I konsten handlar det inte alltid om att skrika högt. Om man skriker högt så vill jag även beakta de personligheterna. Alla ska kunna vara som de är så länge man inte hindrar andra att må bra i arbetet. Om du inte talar bra svenska så blir konsten en brygga mellan människor. Konstnärlighet är internationell. Vi når varandra utan att modersmål blir en barriär.

This slideshow requires JavaScript.

Troll tillhör folktron. Väsen är något som inte är påtagligt, kanske som ett tomt papper innan du tecknat något på det. Ett väsen kan vara en känsla som när du går i skogen på natten och anar något bland de svarta grenarna som sträcker sig mot den ännu svartare himlen. Jättar trodde människor länge på. I den Nordiska mytologin finns många jättar. Konstnären John Bauer åskådliggjorde en sådan värld. Fantasylitteratur och film är i vår tid väldigt populärt. Mangateckning och filmer som Sagan om ringen gör att populärkulturen ibland hamnar bredvid det traditionella i konsten. Det kan finnas anledning att belysa genus-perspektiv i denna kultur. Det finns kort och gott mycket att hämta för den som vill skapa starka uttryck i teckning. Det är ett intressant område för oss att utveckla tillsammans med alla entusiastiska deltagare i Frispelsaktiviteterna.

Bibliotek utgör en neutral och kravlös plats där skapandet blir lekfullt i förhållande till andra platser som är gjorda för att prestera. Det passar perfekt när vi leker med former med hjälp av ljusbord och overhead-apparat.  Vi kombinerar olika miljöer med olika figurer. Vi använder material i kombination utan att tänka och reflektera för mycket. Resultatet blir att vi kommer samman.

Varje deltagare får även välja en av sina bilder som sedan ramas in. Resultaten blir en liten mini-utställning som visas en bit in på denna vecka på vart och ett av de fyra biblioteken.

Magnus Sjöbleke, konstnär och konstpedagog

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s