Bara för tjejer – workshops vid Halmstadväggen

IMG_2899 (1).jpg

Resultatet av Saadia Hussains två workshops i oktober 2016

För lite drygt ett år sen invigde vi Halmstadväggen vid Halmstad Arena, en öppen konstvägg för alla att uttrycka sig på*. Under den första tiden märkte vi att det var i huvudsak killar som deltog i workshops och aktiviteter, och vi valde därför att rikta en workshopserie direkt till tjejer** under hösten. Ibland behövs separatistiska rum, ibland behöver man skapa rum för de som inte känner att utrymmet är till för dem. Vi ville låta tjejer ta plats utan att behöva konkurrera eller jämföra sig med killar. Vi ville också visa starka kvinnliga förebilder inom konstvärlden, och inspirera tjejer i Halmstad att uttrycka sig. Vi tog in fyra konstnärer som höll i vars två workshops, och de blev sinsemellan väldigt olika.

Graffitivärlden är en del av konstvärlden som är starkt dominerad av män, men det finns ett fåtal kvinnor som har tagit sig fram och banat väg för andra. Carolina Falkholt är en av dessa pionjärer som har en lång karriär bakom sig. Hon är en av Sveriges mest kända graffitikonstnärer, och har även en internationell karriär. Eftersom hon har skapat två konstverk här i Halmstad, väggmålningen Pi vid Stadsbiblioteket samt en del i verket Vad vi vill på Söndrumsskolan, ville vi såklart ha henne som workshopledare! Trots att Falkholt är den av konstnärerna som är mest traditionell graffitikonstnär, så fokuserade hon ganska lite på teknik i sina workshops. Det viktiga för henne var att stötta deltagarna i den kreativa processen och i att våga uttrycka sig i det offentliga rummet. Falkholt menar att tjejer inte uppmuntras till det på samma sätt som killar, och det krävs en hel del påhejning för att kunna ta sig över den tröskeln. Workshopen ledde till många fina samtal kring vad man vill och behöver uttrycka, och hur man ska våga göra det i vårt ofta hårda samhällsklimat.

IMG_2737.jpg

Carolina Falkholts workshop 17:e september 2016

Minna Svensson är serietecknare och konstnär, och uppvuxen i Halmstad, därför är det extra roligt att ta in henne som workshopledare. Hennes starka politiska och feministiska engagemang tog sig uttryck i motiven som skapades under hennes workshops, men också i det att hon påpekade att vi genom att kalla serien ”bara för tjejer” uteslöt t.ex. transpersoner. Även om vi med rubriken menade att alla som identifierade sig som tjejer var välkomna så skadar det inte att uttryckligen säga det. Det ledde till att vi gjorde om beskrivningen av projektet, och till en förhöjd medvetenhet hos oss!

IMG_2753.jpg

Målningen som växte fram vid Minna Svenssons workshop 10:e september.*** 

Saadia Hussain är ännu en stark kvinnlig förebild i konstvärlden, hon är verksam i Stockholm som konstnär, konstnärlig ledare och konstpedagog, men har uppdrag i hela världen. Hon har utvecklat metoder för kollektivt skapande som gör att alla kan delta, oavsett nivå. Genom att arbeta gemensamt utan prestige för den enskilda kan man släppa den prestationsångest som ofta uppstår inför den tomma ytan som man själv förväntas fylla. Första uppdraget i workshopen var att alla fick välja en färg och dra en linje längs hela väggen. Inom den första halvtimmen var den 30 meter långa betongväggen fylld av färg och mönster, som gruppen sedan gemensamt arbetade vidare med. Som nybörjare finns det något otroligt tillfredsställande i att bara trycka ner munstycket och tömma en färgburk. På det här sättet fick deltagarna göra det som en del av den konstnärliga processen. Den gemensamma målningen tog form över två dagar.

IMG_2888.jpg

Saadia Hussain och deltagare skapar en gemensam målning, 15-16 oktober 2016. 

Den sista konstnären i workshopserien var Gittan Jönsson, som har sina rötter i 70-talets feministiska rörelse. Hennes konst tar sig uttryck i olika medier men hon har gjort flera offentliga väggmålningar, bland annat på Österlen. Vi såg ett värde i att visa på olika generationer av konstnärer, och olika bakgrunder. Det som slog mig var hur starka likheter det ändå fanns dem emellan. De största gemensamma nämnarna var deras engagemang för allas rätt att uttrycka sig, och konstens viktiga roll både i samhället och för den enskilda individen.

IMG_2932.jpg

Gittan Jönsson med schablon av hennes ikonverk Dammsugerskan

Att sätta ihop ett starkt program är en del av vårt arbete, men det viktiga är ändå deltagarna som kommer och tar del av vår verksamhet. Vi valde att hålla åldersgränserna öppna, och begränsa deltagarantalet till max 12 personer för att försäkra oss om att det blev en kvalitativ verksamhet. Det som verkligen gjorde satsningen lyckad var att tjejer i alla åldrar deltog. Vi hade en trettonåring som kom på nästan alla tillfällen, och ett gäng 70-plussare som deltog med stor entusiasm! I det här sammanhanget spelar åldern egentligen ingen roll, man tar med sig sina egna erfarenheter och kunskaper och alla bidrar till gruppen. De flesta var nybörjare och för många var det första gången de höll i en sprayburk. Det som gör mig mest stolt över projektet är att ett gäng som deltog skapade en grupp för att fortsätta måla tillsammans. Konsten är verkligen ett sätt att mötas och skapa gemenskap!

Ylva Brännström, konstpedagog

14657410_10154511558575505_6341837640165696819_n.jpg

Deltagare vid Saadia Hussains workshop 15:e oktober 2016. 

* Förutsatt att man inte bryter mot lagen, ägnar sig åt hets mot folkgrupp eller annat olämpligt.

** Inom målgruppen räknar vi alla personer som identifierar sig som kvinnor, samt icke-binära transpersoner.

*** Observera att överstrykningen av kvinnokampssymbolen gjordes av någon annan efter workshoptillfället. En del i processen kring öppna konstväggar är att man lämnar sitt konstverk att bli ändrat, omtolkat och övermålat.

Advertisements
This entry was posted in offentlig konst and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s