Oskarström har fått ett nytt konstverk

I mitten av november kom det på plats, konstverket ÅSKBOX II av Maria Schad som är en gåva till Halmstads kommun från syskonen Nina och Johan Grum. Redan för några år sedan fick vi frågan om att ta emot konstverket men hade då lite svårt att hitta en bra placering. När det blev aktuellt med omvandlingen av Oskarströms centrum kändes det som att vi hittat den rätta platsen. Det finns en självklar koppling till platsen eftersom de tidigare ägarna, Kerstin och Henrik Grum, levde och arbetade i Oskarström.

 

20161115_095146_resized-2

Den 15 november kom ÅSKBOX II på plats i Oskarströms centrum.

 

ÅSKBOX II är en skulptur utförd i metall med ytor klädda av gula reflexband. Idén till konstverket fick konstnären då dirigenten Kurt Masur strax efter Berlinmurens fall höll ett föredrag om mänsklig nedtryckthet och tillbakahållna känslor. Maria fick bilden av en låda som måste öppnas genom en explosion, en blixt tog form. Skulpturen är ett uttryck för förändring men också en påminnels om de hinder som ibland finns på vägen, som hämmar och stoppar oss av olika anledningar.

ÅSKBOX II var tidigare placerad vid makarna Grums hus i Montaillac, Frankrike och fungerade som ett riktmärke. För några år sedan flyttades skulpturen hem till Sverige och har sedan dess förvarats på en gård strax utanför Oskarström. Nu har ÅSKBOX II fått ett nytt sammanhang och på sätt och vis hittat hem. Som titeln antyder så finns det även en ÅSKBOX I, placerad i Rydöbruk vid Nissan.

img_1979

Innan utplacering fick konstverket en hel del omvårdnad och en ny omgång färg

 

 

/Lovisa Nilsson, intendent offentlig konst

 

Advertisements
This entry was posted in offentlig konst. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s