Somrarna är fantastiskt roliga!

Mjellby Konstmuseum har en period på året som skiljer sig från övriga veckor – semesterperioden! Under ca 6 veckor fylls huset och energin höjs både hos oss som arbetar och våra besökare.

peter-bengtsson

Trädgårdskonstnären Peter Bengtsson i hans och Margareta Eks skapelse “Merets trädgård”, sommaren 2016

Trädgården fylls av semesterfirare som njuter av Café Izmirs Mezetallrikar, hundar som tillbringar besöket i skuggan medan matte och husse kollar konst och barn som äntligen slipper ur bilen och får en yta att springa på. I år har många besökare även njutit av Peter Bengtssons och Margareta Eks surrealistiska trädgård, uppförd som en hyllning till  sommarens utställare: Meret Oppenheim. Och jag säger bara kom, kom tillbaka och njut av växtprakten en gång till. Det växer så det knakar! Glöm inte ta med barnen bara! För det finns mycket att utforska för alla barn, unga och andra med nyfikenheten och leksinnet kvar!

img_5211

Stora utställningshallen badar i gult och besökare under utställningen “Meret Oppenheim-Beyond the Fur Cup”.

I år har vi också gett besökarna en liten extra energi-boost! Första mötet med Meret Oppenheims konst har skett i ett rum i gult, en färg som tillför Oppenheims lekfulla, underfundiga och självutlämnande konstverk ytterligare kraft. För kraftfull, kreativ och klartänkt var hon, Meret Oppenheim! Inte bara…för hon visar även på skörhet, lågmäldhet och det svåra. Hon skyr inte det komplexa, gråzonerna, det som också utgör livet. Frågor som berör oss alla och som gjort utställningen intressant och givande att samtala om.

Under dessa sex sommarveckor står vi dagligen där, vi som arbetar på Mjellby Konstmuseum. Vi som tycker att vi dragit längsta strået och som fått ynnesten att var dag möta nya människor under en knapp timma för att tillsammans ta del av konsten och livet! Och ja, jag vet att mina kollegor känner det samma! Jag vill därmed tacka alla besökare; tjejgänget som firade 20 år tillsammans hos oss, skolklassen som diskuterade normer med mig på ett mycket fritt och klokt sätt, du som öppnade upp dina ytterst privata tankar om livets svårigheter, Jung-entusiasten som generöst delgav gruppen kunskap jag inte hade, och alla ni andra!  Ja, ni har varit många, vilket ibland skapat trängsel, kö till toaletterna och kanske gjort väntetiden på mat lite längre än vanligt. Men vi älskar dessa veckor på sommaren och den energi ni för in i huset och gör vårt bästa för att ni ska ha en fin vistelse. Välkomna tillbaka hälsar jag alla, snart eller nästa sommar, beroende på var ni håller till bortom semestern! Några veckor till har ni som inte hunnit besöka oss möjlighet att se denna underbara och mycket fritänkande konstnären Meret Oppenheim verk.

Nu preppar vi för svenskt måleri och om en månad, 8:e oktober närmare bestämt, öppnar vi Göteborgskoloristerna – Att se världen som färg. Kanske ses vi igen?

 

Annelie Tuveros, intendent för utställningar, Mjellby Konstmuseum

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s