Samhället speglat i konsten

IMG_2989

The race is over

Vårt samhälle blir allt mer och mer tävlingsfocuserat, inte bara inom sport och idrott utan även inom vardagliga situationer. Det kan handla om materiella ting men också sociala situationer och upplevelser. Vårt liv och vår vardag kan ibland kännas som en enda stor tävling, det räcker att slå på Tv:n så finns det tävlingar om mat, bakning, kroppen och en massa fler. Var kommer denna tävlingsinstinkt ifrån, varför är det så viktigt att inom alla områden utse den bästa? Blir vi lyckligare då?

Just nu visar vi en utställning med konstnären Assa Kauppi på Halmstads Konsthall som utifrån samhällets skeva ideal skapar fantastiska skulpturgrupper.

Assa Kauppi slog igenom som konstnär 2011 med sin skulpturgrupp The race is over. I detta konstverk, som består av åtta olika figurer, problematiserar hon vårt tävlingsfocuserande samhälle. Simhopparna står i olika positioner, på rad och väntar på att startskottet ska avfyras. Barnkropparna skiljer sig åt vilket är en verklighetspegling, vi är alla olika. En startpall gapar tom, barnet har inte ens brytt sig om att komma till start. Oavsett ålder eller kön så har vi alla olika förutsättningar att lyckas i livet, förutsättningar som formar oss från barnsben.

Assa2

In Search of a Winner

Verket In Search of a Winner tar spjärn mot skönhetstävlingar för barn. Kauppi reagerar på hur barn från spädbarnsåldern och uppåt betraktas och bedöms utifrån sitt utseende. Barnen sminkas, kläs upp och framställs som små vuxna. I konstverket ser vi en flicka som trotsigt satt sig ner med ryggen mot skönhetstävlingen och dess krav. Runt omkring henne har djur samlats, som skydd mot en värld ett barn inte borde behöva möta.

De skulpterade spädbarnen i Bred for Beauty är färgsatta efter prispallens nivåer: guld, silver och brons. De sover sött, till synes omedvetna om tyllkläderna och de enorma lösögonfransarna, på tillväxt för att formas in i skönhetsindustrin. Den mest realistiska bebisen hamnar på tredje och sista plats. Vad signalerar detta? Är det så i vårt samhälle att den som är mest konstlad och tillgjord är den som når framgång? Assa Kauppi vänder sig mot de extrema skönhetsideal och den ständiga jakten på en vinnare som präglar vår värld.

IMG_2990

Bred for Beauty

Konst berör på olika sätt och denna utställning kan man välja att fascineras över det otroliga hantverket eller faktiskt ta sig an verken och förstå dess vikt.

Varmt välkomna till en viktig sommarutställning på Halmstads Konsthall!

Erika Danker, utställningsproducent

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s