At Night – Julia Bondesson

IMG_2903

The Fiddler

At Night– Julia Bondesson

Lars Johansson stipendiat 2015

Varje år delas Lars Johansson stipendiet ut till verksamma konstnärer med anknytning till Halmstad. Det är ett arbets- och resestipendium som ska resultera i en utställning nästkommande år på Halmstads Konsthall. Stipendiet främjar den konstnärliga frihet som är mycket viktigt att bevara. 2015 tilldelades Julia Bondesson stipendiet.

IMG_2904

De skrikande fiskmåsarna i verket Feather

 

 

 

Julia Bondesson har under det senaste året arbetat med utställningen At Night som gestaltar en ljummen sommarnatt i Halmstad från en svunnen tid. Under ett flertal år kom det en man som kallades ”Fiolmannen” till Halmstad. Han stod på storgatan och spelade på sin fiol och betraktade de omkringvandrande människorna som rörde sig i sommarnatten. Genom skickligt skulpterade träskulpturer försöker Julia Bondesson återberätta om denna tid. Här träder fiolmannen fram i The Fiddler. De karaktäristiska ölburkarna som hör sommarnatten till har fått ta form i verket Cans. Ingen sommarstad utan fiskmåsar och givetvis finns de med i utställningen i verket Feather. Och så fortsätter det, genom flertalet skulpturer har Julia Bondesson gestaltat karaktäristiska skulpturer som hon kopplar till sommarstaden Halmstad.

IMG_2905

Cans

 

Utställningen kretsar även kring den magi som kan uppstå nattetid; vilka personligheter som träder fram och vilka människor man möter.

Det är en spännande och intressent utställning med stark lokal anknytning och många besökare har egna historier om ”Fiolmannen” som de delar med sig av. På så sätt växer historien och berättelsen vidare!

 

Erika Danker, utställningsproducent

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s