Vems sanning berättar vi?

Gustaf Carlström, Kaktusen blommar, 1929.Foto_Hossein Sehatlou_Göteborgs konstmuseum

Gustaf Carlström, Kaktusen blommar, 1929

När jag för ca 15 år sedan undervisade estetelever i kulturhistoria på gymnasiet brukade vi inledningsvis diskutera vad kultur kan vara i ett brett perspektiv. Områden som allmogekonst, sägner och berättelser, tatueringar, musik och dans kom upp, men också traditioner, kulturella normer och beteenden. Första lektionen avslutade jag alltid med att fråga – Tror ni att det jag sagt i dag är sant? Talar jag som lärare alltid sanning?

I arbetet med utställningen Moderna män 1900-1930 har jag flera gånger fått ställa mig själv frågan – Vad är sanning? Vad är norm? Men framför allt vems sanning berättar vi? Det moderna samhällets vetenskapliga strävan efter ett rätt svar och ständig progression är idag grunden i vårt tankesätt.  Det gör det ibland svårt att se den mängd sanningar som existerar parallellt i vår värld.

 

Gunnar Zilo, Kvinnliga arkitekter, 1926

Gunnar Zilo, Kvinnliga arkitekter, 1926

Med utställningen Moderna män 1900-1930 är intentionen inte att skriva om konsthistorian, utan addera och bredda den. Likväl som Mjellby Konstmuseum sedan 2006 lyft fram flera kvinnliga modernisters berättelser, är det nu 10 år senare lika viktigt att granska männens konsthistoria. Moderismen framhålls ofta som likvärd mannens historiskrivning, men öppnar i och med det upp för frågan: Vilka manliga konstnärer är inkluderade i den normativa berättelsen och vilka faller utanför? Vilka faktorer påverkar konsthistorieskrivningen? Frågor som är exakt de samma som vi ställt gällande kvinnliga konstnärskap genom åren. Nu låter vi 45 konstnärer som var aktiva och etablerade under åren 1900-1930 visa oss en mer nyanserad och bredare bild av svensk modernism.

 

Välkomna!

Annelie Tuveros, intendent för utställningar

Följande konstnärer ingår i utställningen: Albert Abbe,Carl Josef Alexandersson,Dick Beer,Johannes Collin,Gustaf Carlström,David Edström,Arvid Fougstedt,Carl Friesendahl,Hugo Gehlin,Eric Grate, Edward Hald,Gunnar Hallström,Kalle Hedberg,Gerhard Henning,Gösta von Hennings,Bror Hjorth, Karl Isaksson,Erik Johansson,Stefan Johansson,Ivar Johnsson,John Jon-And,Torsten Jovinge,Kurt Jungstedt,Arvid Källström,Hilding Linnqvist,Birger Ljungquist,Gunnar Löberg,Ivan Lönnberg,Nils Möllerberg,Einar Nerman,Bertil R:son Norén,Arthur Carlsson Percy,Alexander Roos,John Runer,Carl Ryd,Birger Simonsson,Otte Sköld,Alf Sundström,Pelle Svedlund,Rolf Trolle,Axel Törneman,Gunnar Zilo,Martin Åberg,Olof Ågren,Bengt O Österblom.

Moderna män 1900-1930, visas 19 mars – 19 juni 2016.

Utställningen ackompanjeras av en katalog samt nytryck av utställningskatalogen De berömda och glömda- svenska kvinnliga modernister 1900-1930. www.mjellbykonstmuseum.se/butik/

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s