Att kämpa för kulturen

Idag har vi bjudit in Kerstin Virta till att skriva ett gästinlägg på vår blogg. Virta driver Oskarströms egna galleri Ateljé Oskar och har under många år kämpat för kulturen på orten.

oskar5

Ateljé Oskar på Köpmansgatan 7 i Oskarström. Foto: Monica Ingerlund Hjelt

Att kämpa för kulturen i ett litet samhälle är ett långsiktigt uthållighetsprov, ett perifert filialarbete, självpåtaget och ideellt, för att planera och organisera evenemang på plats, leta lokal, skaffa medarbetare, marknadsföra, bygga ett publikintresse … här kan man helt utmattad falla ihop … om inte engagemanget ger ny energi och glädje när allt faller på plats, med nöjda aktörer och en nöjd publik, som frågar efter mer. Detta är Drivkraften.

Motkrafterna? En av dem är det bristande intresset för kultur. En annan är ekonomin. Hur mäts effekterna av kulturaktiviteter? Man kan räkna ”huvuden” men vad händer inuti?

Kultur är inte bara något att se och uppleva, utan också en inspiration till att göra något själv, vara kreativ och skapande.  Det ena leder till det andra i en ständig rörelse framåt. I den rörelsen behöver boende i ett litet samhälle vara delaktiga, få information för att kunna påverka och motivera berättigandet av kulturanslag, anslag till alla kulturformer.

Flera av dem är nästan självgående. Musik ligger brett och stadigt i botten av en intressepyramid, därefter film, följt av teater och högst upp konst. Konst är den del, som man måste kämpa mest för, dels för att visa utåt på dess betydelse, för att få medel, dels inåt mot förutfattade meningar, för att få publik. Konst kan uppfattas som något man inte förstår eller något man måste ha synpunkter  på, ”tycka” något om.

Processen att förändra attityder tar tid och får ta tid. Det är viktigt att ha ett tydligt mål mot ett brett kulturutbud, och att kultur ska vara tillgänglig för alla oavsett storleken på samhället. Värt att kämpa för!

Kerstin Virta

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s