Årskrönika Konstavdelningen 2015

Så lägger vi ännu ett år bakom oss på Konstavdelningen. Och vilket år! Här har vi samlat några nedslag som vi kommer minnas lite extra under 2015:

Årets virala succé

PicassoI samband med Pridefestivalen – den första någonsin i Halmstad – bestämde vi oss för att pimpa vår fina Picasso-skulptur. Den blev under ett par veckor i maj upplyst i regnbågsfärger och kröntes med en discokula i toppen. Bilden delades tusentals gånger, spreds som en löpeld och tokhyllades på sociala medier – både i Sverige och internationellt.  Det blev också rätt många insändare i Hallandsposten. HERREGUD, vilka känslor som svallade – FÅR man verkligen göra så med konsten?  Men många, många Halmstadbor uttryckte också sin glädje och uppskattning över budskapet: Att Halmstad ska vara en stad där alla är lika mycket värda och att det finns en självklar rätt att älska vem man vill.

Årets naturupplevelse.

I maj invigde vi också ett nytt offentligt konstverk i stan: Zipper Park av konstnären Robert Hais. Egentligen är det flera verk utspridda i en cirkel i centrum och grundtanken är att låta naturen ta plats i den urbana miljön. Halmstadborna tog snabbt till sig konstverken i sina hjärtan och döpte snart om dem till Snipper Park. Vi förstår inte alls syftningen…(;  Zipper Park1

Samtidigt gjorde Robert också en installation på Halmstads Konsthall. Vi lade in riktigt gräs i hela konsthallen och placerade ut några hundra kilo kol i mitten. Utomhus och inomhus bytte plötsligt plats. Det var verkligen fint. Och kul. Ett tag. Vi fick vattna mest hela tiden och dessutom visade det sig att det bodde massa kryp i gräset. Och koldoften lade sig som en matta i hela biblioteket och orsakade allergiska reaktioner hos personal och besökare. Ett misslyckat projekt? Inte alls! När konsten är som bäst testar och upphäver den gränser. Installationen kvalar lätt in som årets naturupplevelse- i alla fall inomhus… Läs mer om konstverket här!

Årets internationella statement.

Nell WaldenSommarens utställning på Mjellby Konstmuseum handlade om Nell Walden och Der Sturm. Det är en utställning som helt enkelt var tvunget att göras. Här kan ni läsa vad vår intendent Annelie Tuveros skrev…  Nell Walden var en svensk konstnär som verkade i Berlin för ungefär 100 år sedan. Hon var inte bara konstnär, hon hade också en bärande roll i Der Sturm- ett internationellt konstnärsnätverk som hette duga. Med andra ord har hon varit oerhört betydelsefull i ett europeiskt konsthistoriskt perspektiv. Vilket inte riktigt uppmärksammats i historieböckerna om vi säger så. Så vi gjorde en bok om henne också på nästan 400 sidor- på  engelska dessutom. Det kommer göra susen tror vi. Just nu visas hennes konst på Schirn Kunsthalle i Frankfurt  (och på Öregaard i Danmark som tog över vår utställning). Heja Nell!

Årets rubrik

Måste väl ändå vara Hallandspostens: ” Museichef attackerar konstkritiker”.  Nu var det ju inte fråga om någon våldshandling som man kanske kan tro, utan om ett verbalt utbyte av åsikter kring manlig historieskrivning och normativitet. Vi lackade ur helt enkelt. Upptakten till rubriksättningen kan ni roa er med att läsa här…

 Årets starkaste konstverk

På konsthallen i somras visade vi Christian Pontus Anderssons superrealistiska skulpturer av människor i silikon och porslin och uppstoppade djur. De gav upphov till många fina möten och samtal med besökarna. Om livet, döden, om att vara beroende av någon eller att någon är beroende av en själv. Konsten har en fantastisk förmåga att möta upp saker i människors liv. Både vackra och svåra. På senhösten visade vi också Örjan Henrikssons svartvita bilder från Auschwitz – tunga, men viktiga – inte minst som en påminnelse om nödvändigheten av att aldrig glömma vår historia. Kollegan Erika skrev så här….

Årets tålamod

KonservatorKonservatorna Linda Denlert och hennes medarbetare påbörjade arbetet med att renovera Carl Milles praktverk Europa och Tjuren i september.  Med isblästring och med hjälp av skalpeller skrapade de tålmodigt bort decennier av kalkavlagringar och smuts från skulpturens yta. Arbetet pågick i nästan sex veckor.  Och jisses vad fint det blev! Varje onsdag kunde publiken komma in under tältet för att se hur arbetet fortskred och för att ställa frågor. Det kom massor med intresserade Halmstadbor! Linda berättade också att många delade med sig av sina minnen och historier kring skulpturen. Bland annat var det tydligen vanligt förr i tiden att man klättrade skulpturen, kanske mest nattetid i förfriskat tillstånd. Hrm…inget vi kanske rekommenderar idag, men det värmer våra hjärtan att skulpturgruppen betyder så mycket för så många!

Årets åsikt

Vi tyckte nog egentligen att vi var ganska snabba när vi byggde Halmstadväggen vid Halmstad Arena- stans nya plats för medborgarkreativitet och konstnärliga aktiviteter. Men det är klart, det dröjde lite innan vi fick infrastrukturen på plats (återvinningsbehållare etc) och så länge lät vi byggstängslet som omgärdade väggen vara kvar. En morgon möttes vi av det här budskapet innanför stängslet:

Öppna!

Öppna!

Det var en underbar uppmaning  som vi inte kunde motstå. Vi skärpte till oss och öppnade bara någon vecka senare…Vi älskar både åsikter och medborgarkreativitet! I somras fick vi också ett nytt graffiti-konstverk av  den kanadensiska konstnären Roadsworth här i Halmstad. Vår pedagog Ylva såg konstverket växa fram…

Årets match

I september öppnade vi utställningen Frispel på Konsthallen. Man kan väl kanske säga att konceptet var lite av ett experiment – vad händer om vi öppnar upp ett helt tomt rum med vita väggar och sedan bjuder in våra besökare att vara kreativa och skapa? Det vet vi nu. För vilken kreativitet som bor hos människor. Vi testade allt från performance till marmorering, soffbroderi till robotverkstad. Även de som man kanske inte trodde skulle gilla konceptet uppskattade det. Två unga killar i högstadieåldern var på besök med sin skola. När deras lärare meddelar att lektionen är slut, vill den ena kompisen gå till Mac Donalds. Då säger den andre: -Näe, jag vill så gärna brodera klart.                            Konsthallen-Mac Donalds 1-0!

Årets besökare

bildBarn,  barn och åter  barn.  Denna höst har vi levererat konstmöten till drygt 2500 barn i åldrarna 5-15 år. Bussar har åkt skytteltrafik i hela kommunen för att leverera barn till Kottepromenaderna, Auschwitz-utställningen på Konsthallen och Halmstadgruppenutställningen på Mjellby Konstmuseum. Vilken framtida investering tänker vi! Vår medarbetare Rebecca skrev såhär om sina upplevelser…

 

Årets storm.

Det stormar ibland runt Konstavdelningen, få saker som konst verkar väcka så mycket känslor och skapa åsikter. Ni kan tro att vi får många telefonsamtal och mail – inte minst gällande den offentliga konsten. Men årets storm blev ändå mer av bokstavlig karaktär i form av Gorm.  Nollan slets från sin lugna (trodde vi) plats i slottsdammen och landade på backen (oskadd tack och lov). Vi skyndade oss också till Norre Katts Park för att titta till Lena Cronqvists Flicka i balja. Visst satt hon kvar i sin balja, men runt omkring henne låg sorgligt nog de vackra träden som tryggt omringat henne. Senare under dagen fick vi rapporter om att mängder med barn hade strömmat till parken för att kolla att flickan mådde ok efter stormen.  Kanske inte så konstigt ändå, de känner ju varandra! Varje årlig kottepromenad avslutas nämligen där med att barnen presenterar sig för henne. Ibland hittar vi presenter till henne – målade stenar, lite godis, teckningar.  Dessa små saker blir som små  kvitton att det vi gör spelar roll. Vi blir lika förtjusta varje gång…

Med dessa små berättelser från året som gått vill vi på Konstavdelningen önska våra läsare en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År! Vi ses 2016!

 Karolina Peterson Chef, Konstavdelningen (och attackerande museichef)

personalen

 

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Årskrönika Konstavdelningen 2015

  1. Jennifer Ehlde says:

    Härlig årskrönika! Ja, det händer alltid mycket runt er på konstavdelningen. Ni gör ett imponerande jobb. God jul!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s