Konsten tar med oss på en historielektion

Utställningsvy Auschwitz KZ I-II

Utställningsvy Auschwitz KZ I-II

Det roligaste med mitt arbete som utställningsproducent är att man arbetar med så otroligt skilda ämnen. Och utställningen som vi visar just nu på Halmstads Konsthall är en av de starkaste jag arbetat med under den tid jag varit här.

Just nu visar vi Auschwitz KZ I-II en utställning som belyser 1900-talets kanske mest fruktansvärda händelser och som vi aldrig får glömma. Genom Örjan Henrikssons fotografier får vi en historielektion i den förintelse som ägde rum på koncentrationslägret Auschwitz mellan åren 1942-45 där enorma mängder människor mördades på grund av bland annat deras etniska bakgrund, religiösa tillhörighet eller meningsskiljaktighet.

Fotografierna som visas är subtila i sitt uttryck och liknar inget vi tidigare sett från koncentrationslägret. Örjan Henriksson har med hjälp av kameran försökt avbilda fångarnas synfält. Kamerans vinkel har valts ut otroligt omsorgsfullt för att få den perfekta bilden. Resultatet har blivit mycket känslomässigt starka bilder. Konsten är här för att påminna och lära oss att inte begå samma misstag.

När man får chans att visa denna typ av utställning så vill man få ut budskapet till så många som möjligt, för det är ju så viktigt att föra historien vidare. Och tack vare ett skapandeskola projekt har vi kunnat nå ut med denna utställning till över 500 barn. De samtal och diskussioner som har uppstått vid dessa möten har varit helt fantastiska och givande på så många sätt.

Att avsluta konståret 2015 och inleda konståret 2016 med denna utställning känns otroligt bra!

Erika Danker, Utställningsproducent

Advertisements
This entry was posted in Halmstads Konsthall. Bookmark the permalink.

One Response to Konsten tar med oss på en historielektion

  1. Pingback: Årskrönika Konstavdelningen 2015 | Konst i Halmstad

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s