Kottekonst

IMG_9451.JPGJag har precis packat ner årets utställning med Kottekonst, dvs. konst skapad av de femåringar som tidigare i höst deltog i kottepromenaderna, guidade vandringar bland Halmstads offentliga konst. Utställningen har visats i foajén på Rådhuset, där vem som helst kan gå in och titta, men som också fungerar som väntsal för de som har något ärende in till någon tjänsteman eller politiker. En av tankarna med att placera barnens konst just där är också att våra politiker och tjänstemän som påverkar Halmstads framtid ska få se vad barnen tycker och tänker, och vilka enorma kreativa resurser det finns i den unga generationen! Några personliga favoriter i år har varit ”Den hjälpsamma roboten som hjälper ALLA som behöver det” av barnen på Kärlekens förskola och trollet med slyngestenen från Tuvans förskola i Trönninge. Eller kanske godisfontänen de gjorde på Hjortens förskola!

IMG_9445.JPG IMG_9439.JPGIMG_9438.JPG

Kotteprojektet är inne på sitt fjärde år, och det är ett sånt där stabilt projekt som är otroligt personalintensivt, i drygt tre veckor går tre grupper om dan runt på stan, men som egentligen tuffar på av sig själv. Det finns ett välbeprövat manus, grundscheman för bussar och logistik finns, det är ganska givet vilka veckor det ska hända, förskolepedagogerna vet vad det handlar om och är väl förberedda när de kommer. Det är bara att trycka på knappen så vet alla vad de ska göra och när. Sådana projekt tenderar att bli lite tråkiga efter ett par år. Ok, det finns alltid utrymme för lite förändring eller förbättring, en extra satsning på något, men själva grundverksamheten är den samma. Alla förskolor i Halmstads kommun bjuds in för att gå på konstpromenad, storyn bygger på barnboken ”kotten som försvann” som vi producerade som startskott för projektet för fyra år sedan, och alla barn får boken i present när promenaden avslutas.

Andra året gjorde vi en karta, för vi såg att många av barnen ville visa konsten på stan för sina föräldrar. Tredje året la vi till en mycket gullig liten påse, eftersom barnen då hade boken och kartan och ett brev till föräldrarna som förklarade varför deras barn visste så mycket om konst. Det är svårt att hålla reda på om man bara är fem år. I år krämade vi på lite extra på vernissagen och bjöd in en clown som invigde utställningen. Det var mycket uppskattat, framförallt av konstnärerna själva!

FullSizeRender.jpg bild.JPG

Jag har presenterat Kotteprojektet massor av gånger för politiker, för andra kommuner, för pedagoger, tjänstemän, för andra konstinstitutioner. Alla är lika imponerade: Wow, vad bra ni jobbar med konst och barn, vilket utfall! (938 barn gick på kottepromenad i år, av ca 1000 totalt).  Självklart är det kul att få beröm från kollegor, att få mail från främlingar som säger att det är en fantastisk satsning, att få vara del i ett projekt som verkligen sätter Halmstad på kartan i konstsammanhang.

Men vet ni vad som är det roligaste? Att gå på stan och höra barn ropa till sina föräldrar att de måste komma och kolla på kungarna i kungamötet, att höra om barn som tjatar på sina föräldrar om att få åka in till stan när det är mörkt för att få se när Erik Höglunds glasfönster lyser (dvs. är vakna), att barn under promenaden säger ”jo, men jag hör också hur de snarkar”, eller förklarar att Europa och tjuren är inbyggd i en byggställning ”för att hon blir vaccinerad” (restaurerad, det är nära nog). Och, att året om hitta barn på biblioteket som snokar efter kottespåren på golvet och berättar historien om kotten som smet ur sin tavla, och troligtvis har det ganska bra där ute.

Projektet ska pågå fyra år till, det är fantastiskt att tänka att tusentals barn kommer att ha pratat med kungarna, Europa, Hertig Knut, glasfigurerna, 91:an och flickan i baljan.

Just det, efter stormen Gorm härom veckan var det massor av barngrupper som gick till parken för att kolla så att hon var okej. De känner ju varandra, hon vet ju vad de heter. Konstpromenaden avslutas nämligen med att alla barnen får presentera sig för henne.flicka i balja.jpg

Och lyckligtvis så klarade hon sig. Så Kottepromenaderna kan fortsätta i fyra år till.

Ylva Brännström, konstpedagog.

Advertisements
This entry was posted in offentlig konst and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s