Oskarström – Jutan, djävulen och demonstrationståg

demoJust nu pågår en upprustning av Oskarströms centrum och området runt Mosse torg. På torget finns ett av våra offentliga konstverk, närmare bestämt Thomas Qvarsebos Demonstrationståget från 1990. Hundra år tidigare, 1 april 1890, hade maskinerna startats för första gången på Skandinaviska Jutespinneri och Väfveri AB. Eller på Jutan som fabriken också kallas. Men det dröjde inte länge innan arbetarnas missnöje med lön och arbetsvillkor ledde till strejker och konflikter. Fackföreningar bildades trots kyrkoherden i Slättåkras predikan om att gå med i facket var att sälja sin själ till djävulen.

Det finns de som vet mycket mer om Oskarströms historia än vad jag gör, men det är definitivt en intressant historia. Framförallt kan jag fascineras av gamla bilder från samhället. Några bilder som fastnat lite extra i mitt minne är på demonstrationståg från början av 1900-talet. En bild av en demonstration för kvinnlig rösträtt, något som inte fanns i Sverige för 100 år sedan. På en annan bild ses ett demonstrationståg efter första världskriget. På plakatet står ALDRIG MERA KRIG!

Båda bilderna är tagna ett stenkast från den plats Qvarsebos skulptur nu står. Världen har förändrats och förbättrats sedan dessa bilder togs. Kvinnor i Sverige får rösta. Men tyvärr pågår det fortfarande krig i världen. Just därför måste kanske det bronsgjutna demonstrationståget stå kvar ett tag till på torget i Oskarström. För att påminna oss om hur tidigare generationer kämpade för att vi skulle få det bättre. Och för att vi nu har möjlighet att hjälpa de som har det sämre ställt.

Demonstrationståget är inte det enda offentliga konstverket i Oskarström, men ett av få. Jag tycker definitivt att det behövs mer konst där. Och denna gång kanske konst som blickar framåt istället för bakåt. Framtid Oskarström.

Kanske i centrum? Kanske vid den planerade nya lekplatsen? Kanske någon helt annanstans?

Vad tycker du?

/Joacim Eneroth, kulturproducent

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s