Slutspurt på skapandeveckorna!

Skapandeveckorna på Mjellby Konstmuseum har nu pågått i 2,5 veckor. Det är 3 dagar kvar.

Porträttmålning

Porträttmålning

Galleri Der Sturm omfattade många nya idéer och attityder gentemot bildskapande, vilka har tagits upp i dagliga teman under skapandeveckorna. Bl.a. har Ann-Louise Liljedahls ljudvagnsbio varit på besök, vi har använt oss av tekniken sgraffito, samt provat att göra expressionistiska porträtt i material som akvarell och tusch. Porträtten blev expressionistiska eftersom de blev  utsträckta på längden och fick förändrade proportioner sinsemellan, vilket gjorde dem komiska.

Paul Klee och Vassily Kandinsky ställde båda ut på galleri Der Sturm i Berlin. Konstnärerna skrev böcker med teorier om formlära. Båda arbetade på Bauhausskolan. Punkt linje yta är veckotemat under vecka 32.  Ämnet är anpassat till nutidens konstsyn.  Det allvarligt teoretiska är borta.  Vi tar fram känslan och använder linjerna och punkterna och sinnena ställs in på att vara med i interaktionen mellan kropp och hjärna i en dialog med människor runt långbordet.  Icke utan att förlora de ovan nämnda modernisternas tankegångar och skarpa observation. Långbordet som nämns är nytt i vår kreativa verkstad liksom hela inredningen, ett led i den nya satsningen FRISPEL (konstavdelningens mobila verkstad) som ni kommer att märka av från och med hösten 2015.

Måla med golvmopp!

Måla med golvmopp!

Emellanåt har jag lagt in mer spektakulära moment som att måla med en golvmopp, vilket var ett experiment.  De mer klassiska hållpunkterna har förmodligen ända fungerat bäst. Det är bra att ibland luta sig mot konstens grunder.

All transparens är viktig i konst, en erfarenhet som är spännande att ta in. Man kan se vad som händer när man målar en halvtransparent färg på en annan färg, hur de blandas optiskt och hur de sedan ger en tredje färg som om det vore trolleri.  Målar man sedan över dessa så får man en femte, o.s.v.

Teknikerna och erfarenheterna har mixats i all oändlighet. Om man har varit med på skapandeveckorna och därefter sett utställningen Nell Walden och Der Sturm kommer man att upptäcka att vi har fångat kärnan i mycket av vad Der Sturms konstnärer siktade mot då teknikerna blandats och olika synsätt slåtts samman och i sin tur skapat nya upplevelser.

Det opretentiösa är viktigt och det oansenliga materialet användes också av Nell Walden och hennes vänner på Galleri Der Sturm samt på deras konstkurser. Vi har använt guldpapper och enkla uttrycksmetoder som frottage och sgraffito, vi har hällt ut tusch på stora papper och använt sugrör till att göra små skulpturer.

Ungdomar i verkstanTack vare sommarkraft, (ungdomar som får sommarjobb i kommunen) har jag kunnat utveckla och diskutera idéerna med människor som inte kommer från en konstbakgrund, vilket blir en viktig och interaktiv del och resurs i arbetet på Mjellby konstmuseum.

Interaktiviteten och dialogen mellan människor är också det som gör skapandeveckorna angelägna och utvecklande!

Magnus Sjöbleke/ konstnär

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s