Sommarens stora utställning är på plats!

Eden, See You On the Other Side

Eden, See You On the Other Side

Mother and Son

Mother and Son

Det är svårt att förklara känslan av att installera och öppna en ny utställning. Det är spänning och nyfikenhet men också lite ängslan och oro. För kommer gestaltningen som man så länge arbetat med i datorn och i modellen fungera? Ja det kan man aldrig vara riktigt säker på eftersom det är något helt annat att få verken på plats och se hur de fungerar och tar sig an i rummet.

Igår öppnade vi Halmstads Konsthalls sommarutställning Eden, See You On the Other Side med Christian Pontus Andersson och känslan idag är lycka och stolthet. För det är en utställning som berör och fascinerar på många olika plan.

Eden, see you on the other side  är en värld skapad av Christian Pontus Andersson. Gestalterna står tillsammans och bildar en skyddad, vacker och perfekt värld. Perfektion är något som är genomgående för hans konstnärskap. Inte en enda detalj lämnas åt slumpen utan minsta veck, ådra, leverfläck och ögonfrans sitter där den ska. Perfektionen är viktig och i alla led ska den stå i centrum.

De mänskliga gestalterna i utställningen är blottade och nakna och står i olika mer eller mindre passiva positioner. De är lämnade åt betraktaren att granska kroppen från topp till tå. Vilket vi gör och fascineras av den slående realism som konstnären lyckats frammana. Ju längre du betraktar gestalterna är det som att du näst intill förväntar dig att de ska lyfta på huvudet och börja tala eller ta ett steg framåt. Vilket de såklart inte gör utan de står kvar, fridfullt och lugnt.

Utställningsvy från Halmstads Konsthall

I några av verken har det adderats djur. Riktiga djur som en gång i tiden varit livs levande. De har dock gått en helt naturlig död till mötes. Christian Pontus Andersson tar hand om dessa djur och hanterar dem med stor respekt och adderar dem inte i konsten för att provocera utan snarare tvärt om. Genom konsten lyfter han upp dem och låter dem leva vidare och låter även förfallet bli perfekt. Djuren i konsten symboliserar skydd och tröst och erbjuder i vissa fall en flyktväg därifrån.

Hans konst präglas av ett personligt berättande, då han ofta lyfter upp nära och kära men även sig själv i skulpturerna och utställningen på Halmstads Konsthall gör det möjligt för oss betraktare att ta del av hans berättelse.

Varmt välkomna in och prata med oss personal eller låna med dig en audioguide och låt konstnären själv berätta om sig och sitt konstnärskap för detta är en utställning som ni absolut inte bör missa!

Erika Danker, utställningsproducent

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s