En fascinerande dam i en revolutionerande tid!

Nell-Walden,-Arabesken,-1921

Nell Walden, Arabesken,1921

Kanske är det bara den speciella känsla av eufori som infinner sig dagarna innan vi ska öppna en ny utställning som gäckar oss, men jag har en känsla i magen av att det här blir riktigt bra! Vi är i den fas då allt vi jobbat med en längre tid ska samlas ihop och färdigställas, och man får verkligen se sanningen i vitögat om allt fungerar som man tänkt. I just detta fall, i utställningen om Nell Walden och Der Sturm, så ska ca 130 konstverk från flertalet ägare i Sverige, Danmark, Tyskland transporteras till Halmstad för att packas upp, avsynas av konservator och sedan installeras på ett säkert sätt i utställningshallen som är nymålad och iscensatt för att på bästa sätt presentera just dessa konstverk! Texter skall produceras för att ge en rättvis bild av denna fascinerande dam som levde i en revolutionerande tid; Nell Walden föddes 1887 i Sverige och Der Sturm som rörelse och tidskrift var aktiv mellan 1910 – 1932 framför allt i Berlin men även med stora internationella utställningsturnéer.

Jag har vid dags datum arbetat med utställningen om Nell Walden och Der Sturm i drygt 3 år, inte på heltid förstås, men ändå ständigt haft den i tankarna. Under tiden har jag besökt konstsamlare, museer, seminarier och släktingar för att se vad som är möjligt att göra. Jag har läst igenom böcker och avhandlingar i ämnet samt haft enorm hjälp av Jessica Sjöholm Skrubbe som forskar om Nell Walden sedan några år tillbaka. Under en lång produktionsperiod hinner utställningen både ändra riktning och nya intressanta stickspår dyka upp. Då gäller det att vara både följsam och målmedveten i samma andetag. Våga ändra riktning och följa med flödet för att se vad det leder till samtidigt hålla fast vid de grundläggande frågorna som gjorde att vi beslutade satsa och påbörja arbetet för länge sen. Vad det gäller konstnären Nell Walden så har hon egentligen funnits inom vår radie sedan 10 år tillbaka. Karolina Peterson och jag har länge diskuterat om hennes konstnärskap är lämpat för en separatutställning likt förra årets utställning om Agnes Cleve eller om vi måste sätta hennes konst i större kontext för att kunna ta till oss berättelsen fullt ut. Och som ni kommer upptäcka så valde vi det senare alternativet!

Johannes Itten, Das innere Licht, uå

Johannes Itten, Das innere Licht, uå

Nell Waldens konstnärskap hör intimt samman med Der Sturms konst och utan henne hade inte Der Sturm heller utvecklats till det gigantiska internationella konstprojekt det till slut blev! Dessutom byggde hon under åren upp en stor privat samling av just andra Der Sturm-konstnärer vilket gör att vi nu på Mjellby Konstmuseum kan sammanföra hennes egen konst med vänners verk och inspiration hon hade i sitt hem. Konst som både är färgglad och grafiskt svart-vit, abstrakt och föreställande, energisk och kontemplativ av kända och okända namn. Men något som är säkert är att där uppstår magiska möten!

Jag skulle säga att de flesta utställningar kommer till genom fantastiska möten, oväntade resor, svåra urval, långa diskussioner och ett stort och knepigt detektivarbete. Det kräver lång framförhållning för att få ihop de kvalitativa utställningar vi vill visa och vi är mycket stolta över att nu ta en liten bit av det expressionistiska 1920-talets Tyskland till Halmstad.

/Annelie Tuveros
Intendent för utställningar, Konstavdelningen.

P:S – Jag vill bara hinta om att förutom sista planeringsarbetet med Nell Walden, finns just nu ca 90 svenska modernistiska konstnärer i mina tankar vilka konkurrerar om tid och utrymme med Meret Oppenheim, Halmstads sekelskifteshistoria och en amerikansk fotograf som tar modebilder men också fantastiskt roliga och underfundiga fotografier i surrealistisk anda. Lockande? Håll utkik, detta är snart utställningar i din närhet!

Bokrelease av Nell Walden & Der Sturm 13 maj kl. 17
Vernissage av utställningen 14 maj kl. 14
Fri entré. Varmt välkomna!

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to En fascinerande dam i en revolutionerande tid!

  1. Pingback: Årskrönika Konstavdelningen 2015 | Konst i Halmstad

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s