Halmstad Arena = Konstarena

Visste du att Halmstad Arena inte bara är en arena för sport och evenemang, utan även en Arena för konst? Vi på konstavdelningen arbetar hela tiden för att konsten ska finnas nära halmstadborna och därför fyller vi Halmstad Arena med konst! Under veckan har vi varit på plats och installerat två skulpturer av Christian-Pontus Andersson och fem stora målningar av Hardy Strid.

DSC_0305

Ett av sammanlagt fem verk av Hardy Strid som flyttat in på Arenan

I Arenan finns en spännande blandning av gammalt och nytt. Flera av konstverken är ursprungligen gjorde till en annan miljö men har, av olika anledningar, flyttats hit under de senaste åren. I Arenan finns bland annat Sven Jonsons mosaiker från mitten av 1950- talet, ursprungligen gjorda till den numera rivna Sporthallen. Här finns även Walter Bengtssons 21 meter långa konstverk i plåt, Sagan om lyckoslanten, som gjordes till Swedbank i mitten av 1980-talet. Banken skänkte konstverket till Halmstads kommun 2013 på grund av en ombyggnation av lokalerna.

DSC_0304

Varje konstverk består av tre delar som vardera väger ca 40-50 kg. Ett tungt arbete!

DSC_0335

Oh Lord, to Follow Her Own Law is Not the Way of the Trannie av Christian-Pontus Andersson

I dagarna har nu även fem stora (3×2 meter) målningar av Hardy Strid flyttat in i Arenan. Samtliga målningar gjordes ursprungligen till Sannarpsgymnasiet som invigdes 1969, bara ett stenkast från Arenan.  Trots att verken är gjorda till en helt annan miljö är det märkligt hur väl de passar in och hur självklara de känns i Arenan.

 

Under veckan har även två skulpturer installerats i gången som leder till badet. Konstnären, Christian-Pontus Andersson skapade de två figurerna till en utställning om kroppens perfektion, ett återkommande tema i hans konst. Skulpturerna invigs 1 juli kl 12. Konstnären finns på plats för att berätta mer om sina verk och efteråt kan alla som vill följa med på en guidad visning av konsten på Arenan. Vi håller även konstvisning på Arenan söndagen den 10 maj kl 11. Alltid gratis!

I sommar finns chans att se mer av Christian-Pontus på Halmstads Konsthall. Missa inte det!

 

/Lovisa Nilsson, intendent offentlig konst

 

Advertisements
This entry was posted in offentlig konst. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s