Följ med bakom kulisserna…

Vernissage för Mikael Ericssons utställning

Vernissage för Mikael Ericssons utställning

Igår slog dörrarna upp till Mikael Ericssons utställning på Halmstads Konsthall. Efter nästan ett års planering var det äntligen dags att få öppna upp, inviga och hålla konstnärsamtal och det är alltid lika spännande att få möta publikens reaktioner och ta del av deras synpunkter.

Men hur går resan egentligen till? Hur arbetar vi egentligen med ny utställning? Nu ska ni få följa med bakom kulisserna i hur det är att arbeta som utställningsproducent.

Packning av Maria Fribergs fotografier pågår för fullt.

Packning av Maria Fribergs fotografier pågår för fullt.

Först måste den gamla utställningen plockas ner, i detta fall var det Maria Fribergs fotografier som varsamt lyftes ner och packiterades omsorgsfullt. Att hantera konst är både tungt och kräver stor aktsamhet då det ofta handlar om ömtåliga verk. Sedan kommer en konsttransportör och hämtar upp konstverken för att leverera konstverken vidare, antingen till en ny utställning eller tillbaka till konstnären.

Därefter är det dags att ta sig an utställningssalen. Vid ny utställning förändras rummet, de flyttbara väggarna skjuts runt och hittar en annan placering. Ofta vet vi hur rummet ska se ut innan vi går in i omhängningsperiod eftersom vi har en liten modell i skala 1:25 som vi kan arbeta i och testa olika lösningar. Detta underlättar då de riktiga väggarna är ganska tunga att flytta.

Utställningen är under uppbyggnad.

Utställningen är under uppbyggnad.

När väggarna hittat sin placering är det dags att gå loss med färg!! Mikael Ericsson var med i färgvalet och det var viktigt för honom att få in kraftfulla färger som lyfte skulpturerna. Färgvalet landade tillslut på en rosa och en blå ton.

När hela rummet sedan är iordningställt och färdigmålat, då är det äntligen dags att plocka in konsten. Skulpturerna bars in och därefter följde flera dagars arbete med att hitta den perfekta placeringen för skulpturerna. Skulpturerna flyttades runt och vi provade flera olika lösningar innan vi tillslut fann den optimala placeringen för konstverken.

Att arbeta med utställningar är varierande och spännande. Du kan ha en tanke kring hur rummet ska se ut och hur du vill att utställningen ska landa. Du måste vara flexibel då allt inte riktigt fungerar i verkligheten men det är också det som gör arbetet så fantastiskt roligt!

Erika Danker, utställningsproducent

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s