Mårten Castenfors om Vera Nilsson

Denna vecka gästbloggar Mårten Castenfors om Vera Nilsson. Han är chef på Liljevalchs konsthall i Stockholm, institutionen där utställningen startade.  

Nu har de tjatat tillräckligt – de där envetna människorna på Mjellby konstmuseum.

Deras uppdrag: skriv på vår blogg om Vera Nilsson, och skriv något som bryter den sedvanliga Vera-retoriken. Och varför inte:

Vera var en riktig tuffing. En kvinna med cigg i hand och baken vänd mot omvärlden, en omvittnat vresig person i rörelse runt på Stockholms gator.

Om man som konstnär har den coola attityden, då är det en fördel om de verk man gör är av dynamit. Veras målningar har tändkraft med råge – och då talar vi framförallt om skildringarna av dottern Ginga från 1920-talet. Målningarna har fräckhet i färg, busighet i komposition och innerlighet inför motivet. Man riktigt känner hur Vera förundrat registrerar det nya livet. Hon är i sina verk: Ungen gråter, kryper och försöker stå – när hon inte mellanlandar för att välta en blomstervas.

hyacint

Med samma frenesi angriper Vera sina landskap från samma tid. Öland har aldrig varit mer dramatiskt, mer närvarande och levande. Släng dig i väggen, Per Ekström, allmänt sedd som den store Ölandsskildraren.

öland

Lika enastående som 1920-talet var, lika sega är det sena 1960-talets verk. Var är Vera? Lite trevande försöker hon – precis som många av sina kollegor – att hitta och trivas i tidens mer abstrakta och symboliska stil. Ämnet är förvisso storslaget: vår undergång via kärnvapen och förtryck. Engagemanget på topp, men likafullt saknas ”det där” som förtrollar. Vera bryter ingen ny mark, hon stampar sig fram i konstens allmänning.

Mårten Castenfors

Chef Liljevalchs konsthall

Advertisements
This entry was posted in Mjellby Konstmuseum and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s