Magnus Sjöbleke: Mönsterverkan är kul

På det nybyggda Arenans boende och korttid för unga vuxna fick konstnären Magnus Sjöbleke uppdraget att utföra en konstnärlig gestaltning enligt Halmstads kommuns procentregel. På fem ljuslådor med blästrat glas har Magnus handmålat en figur som upprepas till ett mönster. Alla figurer är lika, men samtidigt är varje unik. Precis som vi.

Ljusterapi, Magnus Sjöbleke 2015

Ljusterapi, Magnus Sjöbleke 2015

I mitt verk ”Ljusterapi”, 5 lådor med blästrat glas och ljusslingor, har jag arbetat med upprepning av figurer som ändå är aningen olika. De flesta människor upplever en viss grad av upprepning som lugnande. I min glas- och ljuslåda har figurerna olika opacitet, vilket tillför upprepningen variation. Upplevelsen präglas därför både av igenkänning och av upptäckarlust. Jag har vinnlagt mig om att behålla taffligheter som har uppkommit i de frihandstecknade figurerna. I motsats till maskingjorda teckningar förmedlar de trygghet, närvaro och omtanke. Jag tror att sådana aspekter är både användbara och viktiga, i den konst som finns i samhället.

Ljusterapi, Magnus Sjöbleke 2015

Ljusterapi, Magnus Sjöbleke 2015

När jag provade mig fram med LED-ljuset så upptäckte jag att de hade en lugnande effekt, ungefär som en lägereld eller en solnedgång. Johannes Itten , menar i sin välkända färglära, att olika färger har förmågan att framkalla olika sinnestillstånd. Rött har mer energi, medan grönt är ganska konservativt etc. Att tydliggöra färgerna medför att man kan nå känslan. Eftersom de fem lådorna skulle placeras på en starkmönstrad tapet ås hade jag mycket att tänka på när färg, form och material skulle bestämmas.

Valet landade i lådor med skarpa vinklar som ett snickeri fick göra. Jag fick slipa och spackla dem för att få bort kanter och annat. Slipningen gav några märken och efter att jag sprayat dem med titanvit akrylfärg fick de en karaktär som verkligen påminde om exklusiv Carrara-marmor. Jag är mycket nöjd med ytbehandlingen och med de gömda upphängningsanordningarna av knappt skönjbara träpluggar .

Magnus Sjöbleke
februari 2015

Ljusterapi, Magnus Sjöbleke 2015

Ljusterapi, Magnus Sjöbleke 2015

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s