Vårkänslor på konstavdelningen

Nils Dardel- I skuggan av dandyn, 2012

Nils Dardel- I skuggan av dandyn, 2012

Vår, vår! I går kväll sa de på nyheterna att våren har kommit! Jag vet inte om känslan helt infinner sig när jag blickar ut på det snöblandade ösregnet genom Halmstad Konsthalls enorma glasrutor. Men på konstavdelningen innebär det i alla fall en hel del, b. la. bokproduktion!

Det är nämligen just under våren som våra bokproduktioner går för högtryck. Detta medför definitivt speciella känslor. En rykande färsk och banbrytande publikation är i sin linda, och det är inte utan att det pirrar lite i magen. För visst är det spännande?

Vägen fram till slutgiltig produkt i bokhyllan är lång och krokig och ibland en smula smärtsam. Lämpliga författare/forskare skall identifieras, texter skall skrivas, faktagranskas, kvalitetssäkras, översättas och korrekturläsas. Bildmaterial skall letas fram, beslutas, lånas in, beställas, krediteras och bearbetas. Bokens omslag och inlaga skall arbetas fram, processas, formgivas, bli ögongodis och oemotståndlig, godkännas och slutligen tryckas och bindas. Oftast är det sistnämnda den process som kan bli utmanande då formgivarens idéer och tankar skall mötas med våra mycket bestämda åsikter om uttryck och form.

Man Ray, 2013

Man Ray, 2013

Ja, jag erkänner att vi ibland är en gnutta ”svårjobbade” där, men å andra sidan har vi också producerat en rad fantastiskt fina utställningsböcker! Till höger ser ni några exempel på våra senaste produktioner.

Vårens bokrelease den 13 maj kommer att handla om Nell Walden & Der Sturm, liksom Mjellby Konstmuseums sommarutställning med vernissage den 14 maj. Än en gång lyfter Mjellby fram en stark och mycket betydelsefull, men tyvärr mindre omskriven kvinna i konsthistorien. Vem var hon egentligen, Nell Walden? Vad var anledningen till att hon själv valde att hemlighålla och osynliggöra sin enorma insats i verksamheten och driften av galleriet Der Sturm?

Agnes Cleve- Svensk modernist i världen

Agnes Cleve- Svensk modernist i världen, 2014

I skrivandes stund sitter jag och otåligt inväntar ett första korrektur av boken. Det blir det första intrycket av publikationen som helhet! 🙂

Ni andra får hålla er till tåls i någon månad till så hoppas jag vi ses den 13 maj kl. 17 på Mjellby!

Och då är våren med all säkerhet här!

/Karin Ekdahl
Koordinator, Konstavdelningen

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s