Allt ljus på Norre katt i advent!

Allt ljus på Norre katt-1150x455

Man kan verkligen behöva lite ljus i mörkret den här tiden på året. Och konst i det offentliga rummet kan man väl aldrig få för mycket av? Vi slog ihop dessa två behov och anlitade ett gäng duktiga Halmstadskonstnärer att göra ljuskonstverk i Norre katts park. En tidig julklapp från kulturförvaltningen till Halmstadsborna.

De deltagande konstnärerna från vänster till höger: Magnus Sjöbleke, Magnus Lundberg, Daniel Knutsson, Noah Ljungberg, Lars Bylund och Robert Hais.

Under parollen ”Allt ljus på Norre katt” förvandlas vår kära stadspark till ett utomhusgalleri för ljuskonst från skyltsöndagen den 30 november och en vecka framöver. Arbetet med att skapa konstnärlig magi med hjälp av ljus pågår i ett antal ateljéer i Halmstad.

Noah Ljungberg beskriver sitt arbete som att hon broderar med ljus. Med hjälp av ljusslingor återskapar hon ”The Cloud”. Ett moln som tidigare visats på Hallands Konstmuseum och på Hamnmagasinet i Varberg. Nu får det för första gången uppleva friheten i att hänga i utomhusmiljö. Tonsättaren Per Samuelsson står för den tillhörande ljudupplevelsen.

Noah 2

Ännu tydligare anknytning till broderi har Noahs neonskylt ”Home Sweet Home”, som för tankarna till en broderad bonad ovanför kökssoffan. Verkets tvilling finns sedan några år tillbaka att beskåda på fasaden till Nolltrefem.

Magnus Sjöbleke har fått i uppdrag att skapa en ljuskonstupplevelse i Norre port. Han byggde på Kulturnatten i år en tunnel på Hallands Konstmuseum där man gick in och med hjälp av uv-ljus fick uppleva konsten inifrån. Med samma teknik skapar han i det gamla byggnadsminnet med anor från dansk tid en ny upplevelse för alla som passerar porten. Verket har han döpt till ”Konungens medaljonger”. Om det är den danske kungen Christian IV eller någon helt annan konung det refererar till blir upp till betraktaren att avgöra.

Befolkning 3

Ovanpå Norre port kommer vi att se ett verk av Robert Hais, ”Stop!”. Även det kan föra tankarna till platsen, stadens stadsmur. Har alla alltid varit välkomna in i Halmstad? Välkomnar vi alla in i en gemenskap idag eller bygger vi upp olika barriärer, fysiskt eller psykiskt, som utestänger en del?

En avsågad trädstam I Norre katts park har under några år fungerat som Magnus Lundbergs egen lilla konstarena. Där har han på eget bevåg och lite i hemlighet satt upp flera skulpturer, nu senast den vita damen. Självklart är parkens egen konstnär med i ”Allt ljus på Norre katt”. Då byts damen ut mot en ny skulptur som förenar ljus, vatten och rörelse.

Lars Bylund och Daniel Knutsson skapar tillsammans tre ljuskonstverk. Det ena blir i Trefaldighetsallén och anknyter till andlighet, arkitektur och ljus. Det andra kommer att fungera som en ljuslounge där man kan slå sig ned en stund och få lite ”ljusterapi” i mörkret. Det tredje för tankarna till platsens namn Norre katts park. Mer tänker jag inte avslöja nu.

Advent lär betyda förväntan. En hel del arbete återstår, men vi ser med stor förväntan fram emot en magisk upplevelse på skyltsöndagen och en vecka framöver!

Lotta Sandberg, kulturproducent på kulturförvaltningen

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s