Konst – inte reklam

Ibland bjuder vi in andra personer än konstenhetens personal att skriva här på bloggen. Ofta handlar det om att vi vill lyfta fram spännande projekt, perspektiv eller konstverk. Idag lämnar vi plats åt Lotta Sandberg som arbetar som kulturproducent på Kulturförvaltningen i Halmstad. Hon har skapat ett mycket spännande samarbete mellan kommunen och Fria Målarskolan.

Vad har pingviner gemensamt med nationalsånger? Jo, ni kommer att kunna hitta båda i kommunens storskyltar på kulturnatten den 6 september!

Vanligtvis är det reklam och samhällsinformation i de där stora ljusskyltarna som finns på gator och torg och vid busshållplatser. Men på kulturnatten tar Fria Målarskolans elever över några av skyltarna och visar upp sina konstverk på temat delaktighet och demokrati.

Christian Madsen ställde sig frågan hur Skiss 1 Christiandemokrati och delaktighet förhåller sig till varandra. Han fann att demokrati kräver frihet och att frihet kräver att man är delaktig och gör sin röst hörd.

”Fri som en fågel brukar man säga, men är fåglar som inte kan flyga fria? Är en demokrati utan delaktighet frihet?”, menar Christian.

Pingviner fick symbolisera Christians tankar. De kan förstås också i sin svartvita stilrenhet föra tankarna till kostymklädda maktens män (och kvinnor).

 

Patrik Antonescu är en konstnär som har gjort en annan tolkning.Process Patrik

Han valde att visa på hur svårt det kan vara att skapa och upprätthålla en demokrati, vilket vi ser flera exempel på i världen idag. I hans målning ser vi två antika män som inte riktigt är överens om hur saker ska fungera. Själva ordet demokrati föddes i antikens Grekland. Då var det i och för sig bara fria män som var delaktiga i demokratin, inte kvinnor.  Den ene av männen har genom sitt svärd våldets makt, den andre har ordets makt. Vem vinner?

Detta är bara två av de tio konstverk som ni kommer att kunna se i storskyltarna på stan under Kulturnatten. Under kvällen, den 6 september, ger Fria Målarskolan två guidade konstvandringar då de berättar om sina bilder. Båda utgår ifrån fontänen i Norre katts park, den första medan det är ljust 18.30 och den andra 21.30 när mörkret har fallit på och ljuset i skyltarna tänts. Kom med, upplev deras tankar kring delaktighet och demokrati och dela gärna med dig av dina egna!

/Lotta Sandberg, kulturproducent

Advertisements
This entry was posted in offentlig konst and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s