Med berättelsen i centrum.

Så här i sommartider så brukar jag passa på att besöka så många konstutställningar som möjligt. En av de viktigaste sakerna, vid sidan om konsten, som jag brukar leta efter i utställningar är olika former av berättelser. Det kan röra sig om livsöden, epoker eller enskilda konstnärskap. I sommar kan man ta del av två olika typer av berättelser i Halmstad.

Cooper & Gorfer, The blue Shola, 2011

Cooper & Gorfer, The blue Shola, 2011

Halmstads Konsthall visas ett urval frotografier från Cooper & Gorfers konstnärskap. I utställningen får vi bland annat följa en Kirgizisk kvinnas öde. Shola, som kvinnan heter, är en av många kvinnor i Kirgizistan som brudkidnappats. Traditionen går ut på att en man för bort en kvinna och om han lyckas hålla henne instängd över natten så måste hon gifta sig med honom. Traditionen är tämligen socialt accepterad i landet och anses inte bara vara något negativt. Brudrov kan vara ett sätt för brudens familj att slippa undan ett dyrt bröllop, t.ex.

Sholas historia har naglat sig fast hos mig av flera anledningar. När hon kidnappades studerade hon matematik på ett universitet. Hon lärde sig att älska sin man och fick två barn tillsammans med honom. Tyvärr verkar han inte ha varit en trevlig man. Han skaffade sig en till fru och var våldsam. Situationen ledde till att Shola slutligen skilde sig och flyttade ifrån honom. I samband med skilsmässan gick Shola från att vara en ärofylld och respekterad kvinna till att bli ringaktad. Hon ställdes även inför det svåra valet att välja vilket av sina två barn som hon skulle ta med sig ut ur äktenskapet. Med min västerländska blick kan jag inte ens föreställa mig detta.

Agnes Cleve, Samtal ute i det fria, 1916

Agnes Cleve, Samtal ute i det fria, 1916

Mjellby Konstmuseum får vi följa en berättelse (eller kanske snarare upprättelse!) om en konstnär som var etablerad på konstscenen under sin verksamma tid, men som ändå marginaliserats då den modernistiska konsthistorien skulle skrivas. Agnes Cleve är bara ett exempel på flera kvinnor som skrivits ur konsthistorien. Besök utställningen så kommer ni att förstå att Cleve har en självklar plats mitt bland Grünewald:ar, Olson:ar och andra framstående modernister.

Trevlig sommar!

/Rebecca Nordström, utställningsproducent

Advertisements
This entry was posted in Halmstads Konsthall, Mjellby Konstmuseum, Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s