Husets herrar i ny skepnad

Utställningsvy

Mjellby Konstmuseums egna herrar, Halmstadgruppen, har inför sommarsäsongen fått ny kostym. Rummet har förändrats, väggarna har flyttats runt och konstverk har plockats ner och bytts ut. Allt för att besökaren ska kunna upptäcka nya “godbitar” som inte visats på länge. Genom drygt 40 verk kan man följa gruppens utveckling och se stora skillnader.

Primadonna, 1921         Maskinisten, 1924

Primadonna, 1921              Maskinisten, 1924

Ta tillexempel Eric Olsons två verk Primadonna från 1921 och Maskinisten från 1924. Primadonna gjordes innan han åkte till Paris för att studera för Fernand Léger på Academi Modern medan Maskinisten gjordes efter att han tagit del av Légers lära om kubism. Otrolig konstnärlig utveckling, eller hur?

Det är spännande att få följa gruppens utveckling och process, därför har vi också valt att visa arkivmaterial, skisser, tidningsurklipp och fotografier av och om gruppens medlemmar. Genom materialet kan vi bilda oss en uppfattning om Halmstadgruppens roll i sin samtid och hur konsten mottogs hos dåtidens betraktare.

Vi har alltid ögon och öron öppna för allt som har med Halmstadgruppen att göra och kanske har du material som kan vara intresse för oss eller vill berätta om ditt personliga möte med Halmstadgruppens medlemmar? Skriv då gärna ner din berättelse och skicka till: mjellby.konstmuseum@halmstad.se

/Erika Danker, utställningsproducent

Utställningsvy

I montrarna visar vi dokumentära bilder, tidningsurklipp och annat material som på ett eller annat sätt är kopplat till Halmstadgruppen

Advertisements
This entry was posted in Halmstadgruppen. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s