Konststad? Konststad!

Sedan 2010 finns det ett politiskt mål taget i kommunfullmäktige här i Halmstad som har konsten i fokus. Det lyder:

Halmstad ska vara ett konstcentrum med nationell och internationell ryktbarhet.”

Ok, det kanske är ett lite högtravande mål med en viss stolpighet i sin ansats men samtidigt finns det något väldigt fint i visionen. Man säger att man vill att konsten ska vara viktig i Halmstad och för Halmstad. Och det är den ju på många vis. Vi kan vara rätt malliga över att vi har många fina offentliga konstverk och tre konstinstitutioner som visar utställningar med allt från lokal, regional, nationell och internationell konst.
Men vi på konstenheten har även lagt till en underrubrik till målet som vi tror är alldeles central i sammanhanget, nämligen att

om man bor i Halmstad ska man känna att man bor i en konststad”.

Det innebär att vi tror att resan till att bli ett konstcentrum måste börja inifrån. Vi arbetar mycket med ”vardagsnära konst” på skolor, förskolor, arbetsplatser och äldreboenden. Det är otroligt häftigt att se hur viktig konsten kan vara på sådana platser. Jag tänker nu senast på Söndrumsskolan där konstverken på skolan har satt igång en mängd processer, både gällande yttrandefrihet, praktiskt skapande och jämställdhet. Eller Sofiebergs äldreboende som vi kommer arbeta med under våren, där en konstnär har skapat sitt konstverk utifrån att ge de boende en förnimmelse av naturen även om de inte fysiskt har möjlighet att vistas där. Konsten verkar bland oss. Den spelar roll. Både i vår yttre och inre miljö.
Jag tänker också att det finns en mängd andra saker som faktiskt ytterligare måste till om visionen ska förverkligas. Här ingår många strukturella saker som konstutbildning och goda förutsättningar för att kunna arbeta som konstnär i stan. Vi på konstenheten drömmer också om lagliga graffitiväggar, tillfälliga konstscener utanför centrum,  fler offentliga konstverk i boendeområden, en skulpturlekplats, en internationell streetartfestival och oändligt mycket mer.
Så Halmstadbor – vad innebär en konststad för er? Och något  som vi är oändligt nyfikna på:  vad drömmer ni om?

/Karolina

Advertisements
This entry was posted in Halmstads Konsthall, konstnärlig gestaltning, Mjellby Konstmuseum, offentlig konst, Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s