Mer än vackra vyer och salta bad.

På lördag öppnar vi en ny utställning på Mjellby Konstmuseum. Nu är jag ju lätt partisk i sammanhanget – men det råkar vara en förbaskat bra utställning.
Det hela handlar om bilden av det halländska landskapet från ca 1850 fram till idag. ”Halländska landskap – från romantiken till samtid. Tro nu inte att det rör sig om en traditionell, kronologiskt hängd utställning med vackra vyer (finns förvisso en och annan dock). Det här är en utställning som bryter av, vidgar konstbegreppet och som till stor del ignorerar den gängse bilden av den halländska konsthistorien.

Så här kan halländska landskap se ut (obs! stegen ingår inte i utställningen...)

Så här kan halländska landskap se ut (obs! stegen ingår inte i utställningen…)

Konstnärer är på många sätt sin tids spanare och omvärldsbevakare. Genom konsten kan man ofta följa samhällets utveckling och idégods– konsten blir en spegel mot sin tid, hjälper oss att förstå vår historia och vår samtid. Hur ser konstnärerna på landskapet idag,  och vad säger det om tiden vi lever i? Hur har människans relation med naturen sett ut genom 1900-talet? Och vad ville egentligen 1800-talets konstnärer förmedla med sina gigantiska landskapsmålningar med monstruösa guldramar? För mig handlar den röda tråden genom tiden och dess skilda uttryck om identitet.
Den bild som träder fram av Halland på utställningen är både väntad och oväntad, känd och okänd. Halland blir plötsligt något mer än vykort på sandstränder, klippor och salta bad. Här finns den mörka skogen, det böljande landskapet och den personliga betraktelsen. Det vackra men också det reflekterande och problematiska.
Många bilder dröjer sig kvar. Bland annat en bild av en performance av Agneta Göthessons från 2013 och Alfred Wahlbergs nationalromantiska målning från 1882. Då och nu. Så långt borta men ändå så nära. /Karolina

Agneta Göthesson. Foto från performance.

Agneta Göthesson. Foto från performance.

Alfred Wahlberg. Gillade och måla landskap. Med guldramar.

Alfred Wahlberg. Gillade att måla landskap. Med guldramar.

Advertisements
This entry was posted in Mjellby Konstmuseum, Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s