Årets comeback!

Dammen i Slottsparken - Nollans nya hem

Dammen i Slottsparken – Nollans nya hem

Snacka om comeback – nu är den tillbaka! Jag talar naturligtvis om Halmstads förmodligen mest omdiskuterade konstverk 0+0=8 som tidigare stod i Nissan. Eller “Nollan” som den kallas i folkmun.  Det funkade ju inte så särskilt bra det där med att den stod i Nissan. Jag kan garantera er att vi på konstenheten slet våra hår för att det skulle fungera. Det låter lätt i teorin att hindra islossning och strömmar från att skada verket. Det är väldigt svårt i praktiken kan jag meddela. Med facit i hand skulle den inte ha placerats där från början. Å andra sidan bör mod alltid premieras. Ingen hade faktiskt gjort något liknande innan konstnären Fredrik Wretman stoppade ner “Nollan” med sin avancerade flytkonstruktion i Nissan efter att Halmstadborna röstat fram den som vinnare i en tävling. Men nu vänder vi blad och går vidare – mot lugnare vatten i Slottsparken. ”Nollan” får verkligen ett helt annat uttryck i parkens damm. Den är nästan som gjord för platsen –jag tänker att det faktiskt är som om den har hittat hem. Lite besvärlig omväg via Nissans oförutsägbara vatten kan tyckas, men vi hackar i oss det.
Undrar ni förresten vad konstverket handlar om? I lugnt vatten skapas en spegelbild av ”Nollan” som bildar en 8. Den symboliserar framtiden, dvs det 8:e århundrade som Halmstad gick in i 2007 när staden firade 700-årsjubileum. Konstverket var en födelsedagspresent till staden av bland andra Sparbankstiftelsen kronan.
Ljusarmaturer är beställda och inom någon vecka eller två kommer verket vara belyst kvälls- och nattetid. Nu hoppas vi på konstenheten innerligt att friden ska sänka sig över parken och dess nya konstverk.

/Karolina

Advertisements
This entry was posted in offentlig konst, Uncategorized and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s