Köp konst!

Närproducerad konst! Konstnärens Tomas Frisk är en av deltagarna på årets julutställning.

Närproducerad konst!
Konstnärens Tomas Frisk är en av deltagarna på årets julutställning.

I morgon öppnar Halmstads Konstnärsklubbs årliga julutställning här på Mjellby. Det är kul tycker vi! Vi har nämligen väldigt många konstnärer som är verksamma här i Halmstad. Däremot har vi dessvärre ont om försäljnings-/utställningsytor för Halmstadkonstnärerna. Under senare år har ”galleridöden” drabbat Halmstad hårt, liksom många andra städer utanför storstadsregionerna.

Många gallerier har alltså slagit igen, senast nu i våras stängde Hallands Konstförening igen sin fina lokal på Klammerdammsgatan.  Det är helt enkelt svårt att bedriva business med konst. Företagens tidigare köpstarka konstföreningar har bytt skepnad till vinklubbar där högsta vinsten är en låda Amarone istället för ett grafiskt blad. Många väljer en fondvägg eller fototapet i vardagsrummet istället för en oljemålning eller åker till IKEA och köper massproducerade canvastryck med reklamsnygga bilder.  Är konsten ute? Definitivt inte! Museer och konsthallar drar mer publik än någonsin och den nationella och internationella konsten säljs som investeringsobjekt  för astronomiska summor på auktionshusen. Men kanske finns det en inredningstrend som pekar ut en estetisk likriktning – det ljusa och fräscha långt bortom det individuella uttrycket. Det är synd. För ett konstverk som man gillar säger ju något om vem man är.  Möjligtvis mer än en fondtapet, men så är jag ju också gravt partisk i ärendet.

Hur som helst är det en oroande utveckling. Konstnärerna behöver sälja sin konst för att kunna utöva sitt yrke. Och utan konstnärer får vi ett både fattigt och farligt samhälle.

Utställningen pågår till den 15 december. Och ja, allt är till salu.

Välkomna!

/Karolina

Advertisements
This entry was posted in Mjellby Konstmuseum and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Köp konst!

  1. Väldigt fint inlägg om betydelsen av lokala konstnärer och gallerier. Mjellbys julutställning är viktig och något som jag hoppas att fler större museum tar vidare. Bra jobbat!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s