Klaras fåtölj

Konstnären chillar i sin och Klaras fåtölj.

Konstnären chillar i sin och Klaras fåtölj.

Sedan igår är den på plats på Storgatan. Halmstads allra nyaste konstverk – en uppvärmd betongfåtölj med tillhörande röd läslampa.

Det är Klara Johansons fåtölj. Jag tror att det är ganska få Halmstadbor som känner till vem Klara Johanson var. Hon var en tongivande litteraturkritiker och essäist som föddes här i Halmstad 1875, på Storgatan 41 närmare bestämt där just fåtöljen står.  Hon blev Halmstads första kvinnliga student och var en av tidens kända fritänkare som slogs för kvinnliga rättigheter och som dessutom var öppet lesbisk.

Det finns ju en del spår efter henne i stan. Vi har en gymnasieskola uppkallad efter henne och hon har en egen gata. Och på Stadsbiblioteket, utanför Klara-salen står en byst av henne. Den är gjord av hennes kärlek Sigrid Fridman, och jag tänker varje gång jag går förbi den att konstnären har lyckats förmedla en speciell intellektuell skärpa och styrka hos Klara.  På många sätt är bysten ovanlig. Det är överhuvudtaget ovanligt med byster som avbildar kvinnor. Oftast är det män med fast blick och högburna huvuden som bär arvet från vår historia. Det är bara att titta sig omkring…

Nåväl, vi hoppas att Klaras fåtölj, gjord av den Halmstadverksamma konstnären Kamil A Lukaszewicz, ska skapa en nyfikenhet kring Klara. Det roliga är att på bilder av Klara syns hon ofta sittande i sin läsfåtölj.

Klara Johanson

Klara Johanson

Vi hoppas att Halmstadborna ska använda fåtöljen, slå sig ner en stund i vimlet på Storgatan. Kanske med en kopp kaffe och en bok. Eller varför  inte reflektera över det faktum att det fortfarande finns en betydande andel präster i Svenska kyrkan som vägrar viga homosexuella par, eller att det, obegripligt nog, fortfarande skiljer 17% mellan män och kvinnors löner.

Det hade Klara gillat!

/Karolina

Advertisements
This entry was posted in offentlig konst, Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s