Kottekonst!

Idag invigde vi utställningen Kottekonst! i Rådhusets foajé i Halmstad. Utställningen består av konstverk som gjorts av Halmstads femåringar.

Bild

 Som jag beskrev i ett tidigare inlägg erbjuds alla femåringar i Halmstad varje år att gå en guidad konstpromenad baserad på boken kotten som försvann, en barnbok som utspelar sig bland Halmstads många skulpturer. På promenaden får de möta samma konstverk som finns med i boken. Barnen hjälper till i detektivarbetet med att hitta en igelkott som rymt ur en målning. Genom att fråga skulpturerna vi möter, och titta efter kottespår på marken så letar vi oss fram genom staden. Det är ett lekfullt och spännande sätt att lära känna sin närmiljö! Barnboken, som är producerad av kulturförvaltningen, delas även ut till alla barn som deltar i promenaderna.

 Nästan 700 barn gick under september månad runt och tittade på konst, och utställningen visar hur konsten inspirerar till vidare arbete på förskolan. Det har lekts charader, byggts skulpturer, jobbats med demokratifrågor, målats, diskuterats, berättats och tecknats på förskolorna de senaste månaderna. Det är fantastiskt att möta alla barnen och förskolepedagogerna igen, och se hur det vi gjorde har levt kvar och utvecklats. Jag har flera personliga favoriter bland verken: varianterna på Lena Cronqvists flicka i balja och Erik Höglunds glasfönster, konstverk som lyser och rör sig, och kottar i alla färger och former.

BildBild

 Konsten i det offentliga rummet tillhör oss alla, och berättar mycket om vår stad. Barnen med sina skarpa, nyfikna ögon är utmärkta ambassadörer för oss alla att se med nya ögon på stadens konst.

 Och så klart viktigt på vernissage: bubblig dryck och salta pinnar!

  Bild

Ylva Brännström

Konstpedagog

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s