Att gestalta

Förra veckan installerade vi en konstnärlig gestaltning på boendet Sigyns väg i Frösakull. Utgångspunkten har varit den anonyma korridor med dörrar in till de boendes lägenheter som behövde något för att skapa en trevligare stämning. Uppdraget fick konstnären och scenografen Lisa Burénius från Varberg. Det första vi gjorde var att Lisa fick träffa de boende och ställa lite frågor kring deras intressen, önskemål och tankar. Det gav Lisa ett helt uppslag med idéer som vi bollade fram och tillbaka. Tillslut bestämde vi att rikta in oss på hennes idé att göra ljuslådor i plexiglas intill varje lägenhet. Ljuslådorna blev som stora skyltar med de boendes namn på. Tanken var att skapa en ungdomlig och urban känsla som stämde överens med de boendes ålder och smak. Något som är coolt, för att använda Lisas ord.

sigyn

Lisa Burénius med medhjälpare under installationen av ljuslådorna.

Och visst gav ljuslådorna en cool identitet till korridoren. Här får varje boende sin egen del av den konstnärliga gestaltningen: sitt namn skrivet med sin favoritfärg. Återigen, med risk för att upprepa mig, så har Halmstads kommuns 0,5%-regel resulterat i konst i människors vardag. Vilket är den bästa konsten enligt mig. Det kan tyckas var tvära kast mellan den monumentala graffittin på Söndrumsskolan och de mer privata ljuslådorna på Sigyns väg. Men båda fyller de sitt syfte på bästa sätt utifrån de unika förutsättningarna.

/Joacim

Advertisements
Aside | This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Att gestalta

  1. Lisa Burenius says:

    Kul att få förverkliga en idé!

  2. Mia Lundqvist says:

    Bra med ett öppet forum för information och debatt kring konst o kultur i Halmstad. För mig som inte har HP dessutom en tillgång att få lite lokala konsthändelser till livs……stuss….och ögonfröjd!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s