Att göra ett val…

Att kommunen avsätter 0,5% till konst av den totala budgeten vid ny- och ombyggnation är kanske inte något alla tänker på. Men det var så det fantastiska graffitiverket på Söndrumsskolan kom till. Bakom dessa konstnärliga gestaltningar ligger ett förvaltningsöverskridande samarbete som i varje specifikt projekt har nya parametrar att ta hänsyn till.  Sofiebergs äldreboende är ett bra exempel på hur ett sådant projekt kan ta sin början. Till våren 2014 kommer ett nytt äldreboende stå klart på Sofiebergsvägen där nytänkande har varit ett ledord. Att komma in med konst i ett sådant projekt är en stor utmaning. I det här fallet valde vi att tilldela tre konstnärer varsitt skissuppdrag för att tillsammans i en jurygrupp kunna titta på konkreta förslag.

Det var tre väldigt olika skissmaterial vi fick in, och det hade också varit en tanke med valet av konstnärer. Så en solig dag i augusti samlades Lennart Svensson, verksamhetsrepresentant Hemvårdsförvaltningen, Emma Helena Körner, arkitekt, Klas Högardh, landskapsarkitekt, Karolina Peterson, konstenhetens chef och jag på Mjellby Konstmuseum för att gör ett val. Noga gick vi igenom skiss för skiss för att sedan diskutera dess för och nackdelar. Förutom det estetiska och konstnärliga uttrycket ska konsten samspela med arkitektur och plats. Lika viktigt är att konsten kan komma verksamheten och framförallt då de boende till godo. Sist men inte minst måste man ta stor hänsyn till hållbarhet och eventuellt underhåll.

Del av Backa Carin Ivarsdotters skissmaterial

Del av Backa Carin Ivarsdotters skissmaterial

Efter en intressant diskussion får man nog lov att påstå att vi var rörande överens om att Backa Carin Ivarsdotters glasmosaik i form av växtsiluetter var det självklara valet. Det stora formatet på siluetterna kommmer ge ett visuellt intryck som både är lättillgängligt och anslående på samma gång. Användingen av kända svenska växter ger förutsättningar för de boendes sinnen att stimuleras till minnen och igenkänning. Placeringen på fasaden och att varje växt kan förknippas med varsin av våra årstider ger också identitet åt äldreboendets olika delar.

Jag är helt övertygad om att den här gestaltningen kommer uppskattas av de boende, deras familjer och av personal. Ivarsdotters materialval med mosaik i silver- och spegelglas kommer att reflektera så väl ljus som årstidernas skiftningar och på så vis kommer konstverken innehålla nya färger och variationer att upptäcka varje dag. Kan knappt vänta tills jag får se det här fullbordat, det är då utmaningen blir till en belöning.

/Joacim

Bild

Del av Backa Carin Ivarsdotters skissmaterial

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s