Halmstads finaste konstverk?

På plats med hjälp av en engagerad Halmstadbo och många enkronor...

På plats med hjälp av enkronor…

Ett stenkast från Lena Cronqvists ”Flicka i balja” finns ett annat offentligt konstverk i Halmstad som också har fått ny belysning. Nämligen Söndrumsurnan av Ferdinand Boberg från 1909. Jag har i ärlighetens namn, under lång tid, tyckt att detta konstverk är en rätt trist sak. Det är liksom bara en…urna.

Men så av en händelse kom jag över historien om konstverkets vingliga väg mot Norre Katts park.  1924 fick Halmstads stad ett erbjudande från Skandinaviska Granitaktiebolaget att köpa urnan för 2000 kr. Den var tillverkad av Söndrumsgranit av den berömde arkitekten och formgivaren Ferdinand Boberg. Det var på den tiden en smått astronomisk summa och när Halmstads stad inte ansåg sig ha råd, tog en privatperson bosatt i Söndrum saken i egna händer. På dennes initiativ startades tillsammans med tidningen Halland en insamling av enkronor(!). Efter nära 2000 insamlade enkronor från Halmstadbor kunde konstverket slutligen köpas in och placeras i Norre Katts park där den står än idag.

Så bakom denna urna finns en historia om ett makalöst och nästan rörande engagemang från Halmstadborna. Numera ser jag på urnan med helt andra ögon.

Den är plötsligt så mycket mer än bara en…urna.

/Karolina

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s