Nytt offentligt konstverk!

Carolina uppe i skyliften. Herregud vad cool hon är.

Det är en ganska fantastisk sak att kunna se ett konstverk växa fram. Det kan man göra just nu i Halmstad mittemot Halmstads konsthall. Det är Carolina Falkholt som är konstnären bakom verket som föreställer en hand målad på en fasad (tack HFAB för att ni stödjer konsten genom att upplåta väggen!).

Jag frågade Carolina i går vad hon vill säga med verket. Tecknet som handen visar har många olika betydelser, det kan ses som tecknet för  välsignelse men det är också en del av tecknet PI, som är ett förstärkningsord inom teckenspråk. Som i  exempelvis: ”jag gillar verkligen graffiti”. Konsten har ju också en förstärkningseffekt på något sätt. Att räcka upp handen är samtidigt ett sätt att visa att man önskar uttrycka något. Fint tycker jag.

Konstverket uppförs som en “spin-off” till graffiti-utställningen som pågår just nu på konsthallen. Jag hoppas många Halmstadbor kommer att gilla verket, för det blir permanent! Vi behöver fler offentliga konstverk i Halmstad. I dag finns en klar övervikt mot äldre konstverk gjorda av män. Ingen skugga på Picasso, Milles och co, deras dominans är på många sätt ett resultat av sin tid och de har en alldeles självklar position i vårt offentliga rum. Men åh, vad glad jag är att vi kommer ha flera nya konstverk av samtida konstnärer innan årets slut. Carolinas uppsträckta hand blir förövrigt en fin pendang till Picassos lodräta skulptur ett par stenkast därifrån.

/Karolina

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Nytt offentligt konstverk!

  1. Helene Blomberg says:

    Jag är både glad och stolt över att vi på HFAB får vara med i skapandet av ett nytt offentligt konstverk.
    Helene B

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s