Denise Grünstein på Mjellby Konstmuseum

Den här bilden heter Wunderfaust. Visas nu för första gången på Mjellby.

På lördag öppnar vi Denise Grünsteins utställning på Mjellby Konstmuseum. Det är väldigt roligt, för Denise är en konstnär som många av oss på konstenheten har följt länge och verkligen gillar. Hon är lite av en ikon inom svenskt fotografi. Det finns dessutom ett surrealistiskt stråk i hennes konst som faller väl in i ramen för museets utställningar kring just surrealismen.

Utställningen är en tillbakablick på olika delar i hennes konstnärliga produktion. Som konstnörd älskar jag hennes subtila referenser till konsthistoriska miljöer och skeenden. Skagen, Caspar David Friedrich (för övrigt en av mina absoluta favoritkonstnärer…), Hans Bellmer etc.

Jag gillar också att det finns ett djup i hennes bildvärld, en komplexitet som ständigt verka snudda vid begrepp som kön, identitet, makt. Hon säger också att hon vill utmana fotografiets traditionella roll att avbilda verkligheten för att i stället låta fotografiet äga samma tolkningsrätt/möjligheter som ex. måleri och skulptur.

En av sviterna som vi visar, ”Wunder”, är helt ny. Här har konstnären skapat märkliga gestalter, deformerade kroppar. Man kan tolka in mängder med saker förstås – vår tids maniskhet kring kroppens perfektion etc. Men bilderna är också laddade med en slags ”visuell känsla”. Konstnären säger själv såhär: ”Eftersom jag är mera intresserad av det undermedvetna och hur det kan ta sig uttryck, handlar kroppsbilderna snarare om hur det känns, än om hur det ser ut. Och alltså inte om att vara tjock eller deformerad etc utan kanske om hur det kan vara att bära på en tung börda eller att vara färdig att spricka. Om att vara människa. De är mera upp till betraktarens öga att tolka”.

Det är alltså läge att komma till Mjellby Konstmuseum fr. o m lördag för att spana in dessa bilder. Denise kommer också vara där, då får ni chansen att möta henne!

/Karolina

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s