Det stormar runt graffitin i Halmstad

carolina_falkholt_sondrumsskolanJust nu befinner sig Söndrumsskolan i ett medialt nationellt fokus. Anledningen är att en av stadens lokalpolitiker har kontaktat Hallandsposten och uttalat sin bestörtning över Carolina Falkholts del i graffitikonstverket på skolan. Carolina har nämligen målat ett kvinnligt könsorgan. Från Hallandsposten har historien om den upprörda lokalpolitikern sedan spridit sig till Radio Halland,  GP, Kvällsposten/Expressen samt idag i DN.

Det är bra att konst berör och till och med upprör. Det är en del av konstens uppdrag. Carolinas bild flyttar fram gränser. Hon är själv feminist och jobbar konsekvent med ett feministiskt uttryck i sin konst. Med sin, ganska abstrakta, bild av kvinnokönet vill hon ge plats åt det kvinnliga och stötta rätten att äga sin kropp och sin sexualitet.

Hennes konstverk verkar onekligen dela betraktarna i två läger – åtminstone om man ska tro kommentarerna på nätet och i bloggar. De finns de som ser konstverket som angeläget och viktigt, men samma konstverk uppfattas också som kränkande och sexistiskt och inte alls lämpligt på en högstadieskola.

Jag kan inte låta bli att stilla undra över vad som hade hänt om det varit en man som målat ett manligt könsorgan (det finns för övrigt redan ett oöverskådligt antal manliga könsorgan i konsten från antiken till idag). Säkerligen hade även det väckt debatt, men då tror jag att man hade pratat om makt och dominans. Nu hamnar fokus sorgligt nog på slampighet. För hur ska man annars tolka lokalpolitikerns talande blick utifrån “en skrevande kvinna i nätstrumpor med slidan rakt mot betraktaren” . Bara den frasen i sig  berättigar konstverkets existens.

Jag förstår politikerns poäng med kontexten-att verket är placerat i en högstadieskola.  Men placeringen är också verkets styrka. För mig är det viktigaste att kidsen som går på skolan kan förhålla sig till konstverket, men också att lärarna känner sig trygga med att prata om det, se det som en möjlig startpunkt för diskussion och debatt kring yttrandefrihet och könsroller. Vi på konstenheten håller på och ta fram ett pedagogiskt material som förhoppningsvis kan utgöra ett stöd i denna process. Vi har också haft en tät dialog med Söndrumsskolan sedan verket blev klart i somras.

Det finns flera intressanta blogginlägg kring det aktuella konstverket,  bl. a flera kloka inlägg på http://jamstalldforskola-skola.blogspot.se/. Spana också in folkpartisten och feministen Fatima Svanås blogginlägg på ://feministhalland.blogspot.se/2013/09/fitta-i-grafittin-pa-grundskola-ar-det.html som även innehåller en talande reflektion över vad Carl Milles praktskulptur Europa och tjuren på Stora torg i Halmstad egentligen handlar om…

/Karolina

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s