Öppet hus

I morgon är det öppet hus på Söndrumsskolan. Då kommer jag finnas på plats tillsammans med vår pedagog Ylva och berätta om konsten på elevernas skåp. Som en av projektledarna för gestaltningsuppdraget på Söndrumsskolan har mycket av mitt arbete de senaste månaderna kretsat kring graffiti. En otroligt spännande och intressant tid där jag fått möta flera skickliga konstnärer. Eller skickliga är kanske till och med en underdrift, de flesta av dem har fått mig att häpna över vad som kan utföras med hjälp av en sprayburk. Pärra Andreasson, som varit konstnärlig ledare, påpekade att graffiti är den största konst -ismen genom tiderna. Det vill säga till antal utövare och de som tar del av konstverken. Formulerat på ett annat sätt kan man se graffiti som den mest folkliga konstform som utövas i vår samtid. Borde inte det ur en demokratisk aspekt punktera hela den uppblåsta debatten om huruvida graffiti är konst eller inte?

sondrumsskola01_web

Just nu pågår ju också utställningen Graffiti! på Halmstads Konsthall. I samband med vernissagen publicerade Laholms tidning en artikel med rubriken: Graffiti – konst eller nedskräpning? Kanske årets märkligaste rubrik. Graffiti och klotter brukar oturligt användas synonymt. Vandalism och skadegörelse brukar också blandas ihop med konstformen graffiti. Men nedskräpning var något nytt för mig. När rubrikens märkliga frågeställning dessutom inte har något att göra med artikeln blir jag ännu mer konfunderad över formuleringen.

Som konstnärlig gestaltning av en offentlig byggnad är graffiti en ganska självklar konstform. För som Pärra Andreasson uttrycker det i Laholms tidnings artikel så är en av graffitins ursprungstankar att finnas i den miljö där människor rör sig. Konsten på Söndrumsskolan är också enligt mig konst i sin allra bästa form. Det är konst i vardagen, i detta fall för elever och lärare. Det är konst som är skickligt utförd och som ger betraktaren en visuell upplevelse. Och det är konst som förmedlar jämställdhet, yttrandefrihet och demokrati.

/Joacim

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s