Graffiti!

falkholt

Carolina Falkholt preppar inför utställning på Halmstads Konsthall.

Det är mycket fokus på graffiti i Halmstad nu. Jag tänker framför allt på Söndrumsskolan – för det har väl inte undgått någon att vi numera kan stoltsera med ett fullkomligt unikt, internationellt graffitikonstverk i Halmstad?

Konstverket kommer verkligen bli en del av elevernas vardag då deras skåp utgör grunden för den sammanlagt 180 m2 stora målningen. I veckan åker jag och Jocke ut till Söndrumsskolan för att snacka lite med eleverna och se vad de tycker om konstverket.  Återkommer!

Idag öppnar vi också en utställning om just graffiti på Halmstads Konsthall där flera av konstnärerna från Söndrumsprojektet är inbjudna.  Vi kommer också fixa guidade turer för allmänheten ute på själva skolan, kolla vår hemsida för datum och tider.

En del har hört av sig till oss och undrar hur vi i Halmstads kommun förhåller oss till graffiti generellt. Jag tror att många blandar ihop begreppen klotter och graffiti. Graffiti är en etablerad konstform där många av konstnärerna målar lagligt och utifrån tillstånd. Klotter är…klotter, dvs skadegörelse och självklart inte ok. Låt oss hålla isär dessa begrepp!

En del konstnärer väljer att arbeta i det offentliga rummet utan tillstånd. Helt nyligen har vi haft flera exempel här i Halmstad.  I somras satte en konstnär upp, tillfälligt, en skulptur föreställande ”kokvinnan”  i Norre Katts park.  Så länge egendom/person inte kommer till skada eller konstverket kan ses som kränkande tycker vi på konstenheten att det är helt ok med konstnärliga inspel i det offentliga rummet!  Nyligen har en rad fågelholkar också kommit upp i Norre Katts Park. Detta är mindre lyckosamt då träden som holkarna är fastborrade i hör till en ovanlig och biologisk värdefull biotop. Skadegörelse? Som ni märker är detta inte en helt enkel fråga!

/Karolina

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s